Hrvatski radio

Radio Rijeka

Izmještanje mine iz akvatorija riječke luke: što moraju građani i kud će mina?

13.03.2023.

17:09

Autor: Radio Rijeka

Panorama Rijeke

Panorama Rijeke

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Stožer civilne zaštite Grada Rijeke objavio je upute građanima za nedjelju 19. ožujka, dan kada je planirano izmiještanje i neutralizacija mine zaostale iz Drugog svjetskog rata na dnu mora u riječkoj luci. Područje uz riječku luku podijeljeno je u crvenu i žutu zonu!


Ako vremenske prilike u nedjelju 19. ožujka budu nepovoljne za provedbu akcije, postupak će se odgoditi za nedjelju 26. ožujka, a odluka o tome bit će donijeta u četvrtak 16. ožujka, priopćili su iz stožera.

Početak i kraj akcije izmještanja mine i njezine neutralizacije bit će obilježen sirenama opće opasnosti, odnosno prestanka opće opasnosti. 


Zbog sigurnosti građana, evakuirat će se stanari koji žive u zoni neposredne potencijalne opasnosti, tzv. crvenoj zoni, a ona obuhvaća: 

• Adamićeva ulica – kućni brojevi 1, 3, 5, 7 i 13

• Demetrova ulica – kućni broj 16

• Ulica Ignazia Henckea – kućni broj 1,

• Ulica Ivana Zajca – kućni brojevi 7, 20 i 24

• Krešimirova ulica – kućni broj 1

• Ulica Riva – kućni brojevi 4, 20 i 22

• Ulica Riva Boduli – kućni brojevi 3, 5 i 7

• Splitska ulica – kućni broj 2

• Trpimirova ulica – kućni brojevi 3 i 5

• Uljarska ulica – kućni brojevi 2 i 4

• Ulica Vatroslava Lisinskog – kućni brojevi 2, 4, 6 i 8

• Verdijeva ulica – kućni brojevi 6, 8 i 17

• Zagrebačka ulica – kućni brojevi 16, 18, 19, 19A i 21

• Zanonova ulica – kućni broj 1

• Žabica – kućni brojevi 2 i 5


Potpuna evakuacija bit će provedena u toj zoni od subote 18. ožujka u 22 sata do nedjelje 19. ožujka kasno poslijepodne. To podrazumijeva potpunu evakuaciju stanara i obustavu rada svih gospodarskih, poduzetničkih, ugostiteljskih i ostalih društvenih aktivnosti. 


Autobusni i željeznički kolodvor, kao i taxi stajališta, biti će izmješteni na pogodne lokacije.


Za stanare s lokacija u crvenoj zoni koji smještaj ne mogu pronaći kod obitelji ili prijatelja, organizirat će se boravak i smještaj tijekom noći i tijekom nedjelje u Dvorani mladosti. Za teško pokretne stanare i one kojima treba pomoć pri evakuaciji, na raspolaganju će biti Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka, odnosno autobusi Autotroleja i sanitetski prijevoz, ako se radi o nepokretnim osobama.


Za stanare koji ne mogu vlastitim prijevozom doći do Dvorane mladosti, organizirat će se prijevoz Autotrolejevim autobusima.


U crvenoj zoni bit će onemogućen sav cestovni, željeznički, zračni i pomorski promet!

Ujedno pozivamo sve stanare navedene zone, koji procjenjuju da će trebati smještaj u Dvorani mladosti, da se jave na broj telefona 051 209 473 ili na e-mail stozer.cz@rijeka.hr, kako bi se osigurao dovoljan broj kreveta i okrijepe što će biti ponuđeno u Dvorani mladosti.

Stožer civilne zaštite grada Rijeke

Cestovni promet u gradu, odvijat će se tzv. sjevernim koridorom, odnosno ulicama Vukovarska, Viktora Cara Emina, Fiorello la Guardia, Pomerio i Žrtava fašizma.


Za tzv. žutu zonu izdana je preporuka smanjenog kretanja i smanjenih aktivnosti. To je zona omeđena ulicama: Wenzelova, Ribarska, Fiumara, Žrtava fašizma, Pomerio, Fiorella la Guardije, Viktora Cara Emina, Vukovarska, dio Čandekove, dio Rikarda Benčića i Podmurvice te akvatorij Riječkog zaljeva.


Stanari žute zone tijekom akcije upućuju se da ne borave na otvorenom, niti uz staklene površine. Prozore i vrata sa staklenim površinama najbolje je otvoriti, a rolete i sjenila (škure) pritvoriti. Preporučeno je i ugostiteljima te ostalim gospodarskim subjektima u žutoj zoni da u tom razdoblju, zbog potrebe smanjenog kretanja u toj zoni, ne planiraju rad.


U žutoj zoni će dežurne službe izlaziti na teren samo u slučaju hitnih intervencija, o čemu će se procjena donijeti prilikom poziva građana.


Dežurna ljekarna bit će ljekarna Jadran u Osječkoj bb, u sklopu zdravstvene stanice preko puta INA–ine benzinske crpke.


Stožer poziva sve građane da se s pitanjima vezanim uz organizaciju crvene i žute zone jave do kraja akcije 20.3. na telefon 051 209 473, svakodnevno od 8 do 16 sati.


Akciju izvlačenja i neutralizacije mine koordinira Stožer civilne zaštite Grada Rijeke u partnerstvu s Policijskom upravom primorsko–goranskom i drugim službama i institucijama.


Načelnik stožera civilne zaštite grada Rijeke Hinko Mance u emisiji Tris objasnio je što trebaju činiti građani, ali i što će biti učinjeno s minom, poslušajte:

Hinko Mance o izmještanju mine iz riječke luke:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.