Hrvatski radio

Radio Rijeka

Koliko je televizijskih prijemnika u Rijeci bilo 1968. godine?

06.05.2016.

17:12

Autor: Alen Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon što smo prošle godine obilježili 70. rođendan Radio Rijeke ove godine obilježavamo 90 godina Hrvatskog radija koji je počeo emitirati kao Radio Zagreb i 60 godina Hrvatske televizije koja je počela emitirati kao TV Zagreb.

Prvi signal RTV Zagreb, prvog javnog televizijskog programa u tadašnjoj državi, emitiran je 15. svibnja 1956. godine.

Ali prva televizijska antena u Rijeci postavljena je na krov tadašnje Končareve, današnje Adamićeve ulice, godinu dana ranije -  1955. godine. Zašto baš na tom mjestu? U prizemlju te zgrade, naime, nalazio se dućan električnih uređaja Iskra iz Kranja koji je počeo prodavati televizijske prijemnike. Ta televizijska antena je prvih godinu dana bila usmjerena prema Italiji, jer kod nas do 1956. godine nije bilo televizijskog programa.

Dakle, 1955. godine dobili smo prvu televizijsku antenu u Rijeci, 1956. prvi televizijski program u Hrvatskoj odnosno u Jugoslaviji, a 1957. godine u Rijeci već ima stotinjak televizijskih prijemnika.

Desetak godina kasnije - 1968. Rijeka je na prvom mjestu u tadašnjoj Jugoslaviji po broju TV prijemnika.

Danas smo Vas u emisiji Tri zmaja pitali: Koji je to broj, koliko je to televizijskih prijemnika tada u Rijeci bilo?

Odgovor ste znali: 25 tisuća.

Omjer je bio 1 televizor na svakih šest stanovnika, sličan je omjer bio i u Zagrebu, a Hrvatska je imala omjer te 1968. godine 1 televizor na 14 stanovnika. 

Bila su to vremena kada su se ljudi okupljali kod susjeda da bi zajedno gledali televizijski program. Nezamislivo za današnje vrijeme kada skoro svaka soba u istom stanu ima svoj televizijski prijemnik. Koji je često i ugašen, jer smo se odavno počeli prebacivati na kompjutere.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.