Hrvatski radio

Radio Rijeka

Modrić: Rijeka je nekad bila jedan od najvažnijih svjetskih gradova

02.09.2018.

16:22

Autor: Albert Petrović

Foto: Marko Paripović / Radio Rijeka

Foto: Marko Paripović / Radio Rijeka

Foto: - / -

Bernardin Modrić-Mrki, poznati riječki redatelj bio je gost na današnjem "Obedu" Radio Rijeke. Povod je njegov "History film festival", drugi po redu. A druga godina je, kako kaže, najbitnija za ovakve manifestacije.

"Ovogodišnje izdanje je svakako ambicioznije od prošlogodišnjeg jer od 142 prijavljena filma imamo 39 odabranih, od čega 7 hrvatskih, 9 europskih i 5 svjetskih premijera. Mislim da za drugi rođendan jednog ovakvog događanja i nije loše. Za razliku od prošle godine, ovaj put smo omogućili i predstavljanje autora i kontakt s publikom - štoviše ekipa Oskarom nagrađenog filma o O.J. Simpsonu će u Gradskoj biblioteci na Trsatu održati predavanja Caroline Waterlow i Nina Krstić te rođena Riječanka Svetlana Cvetko, koja je napravila karijeru u SAD-u. Koliko znam, mi smo jedini festival u svijetu koji se bavi povijesnim dokumentarcima. Ljudi obično kad čuju taj termin misle na drugi svjetski rat, mi Hrvati na partizane i ustaše, međutim povijest je i ono što se desilo jučer", kaže Bernardin Modrić.

Publika će moći vidjeti film o nedavnim događanjima u Kataloniji, film o utjecaju Indijanaca na stvaranje rocka, jazza i bluesa, film o filipinskim djevojčicama koje su bile seksualne robinje japanskih vojnika, film o Nadiji Comaneci itd.

Neki od tih filmova, iako dokumentarni gledaju se poput napetih igranih trilera. Projekcije će od 5. do 9.rujna u HKD-u trajati po cijeli dan a dodjela nagrada bit će u nedjelju.

Međunarodnim žirijem predsjeda naša Riječanka Morana Komljenović. Kad ne organizira festival, Mrki snima filmove i to ponekad tri-četiri projekta paralelno, a snimio ih je do sad preko stotinu. Gotovo da nema riječkog imena ili pojma o kojem nije snimio film. Uostalom Rijeka je grad u kom je snimljen prvi dokumentarac na tlu Hrvatske, ma koliko neki šutjeli o tome. Izum torpeda kojeg se danas intelektualna i politička elita srami jer je riječ o strašnom oružju, u isto vrijeme je bio vrhunac tehnike i fizike u to doba. "Može se uglavnom reći da je Rijeka u drugoj polovici 19.stoljeća bila jedan od najznačajnih svjetskih gradova", kaže, ne bez sjete, Bernardin Modrić.

Što se tiče kultnog "Ritma rock plemena", nastavak je započeo snimat prije tri godine - film će se zvati Rock bozon-to je ono što fizičari nazivaju božanskom česticom. "Mislio sam da ta čestica živi u Rijeci, međutim na licu mjesta sam se razuvjerio - rock je uslijed niza okolnosti i uzroka gurnut sa strane, promijenio se i ne stanuje više tu..." izjavio je Modrić.

Poslušajte:

 

Foto: Marko Paripović / Radio Rijeka

Foto: Marko Paripović / Radio Rijeka

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.