Hrvatski radio

Radio Rijeka

Oleg Mandić: posljednji dječak koji je živ napustio Auschwitz

29.01.2017.

14:24

Autor: Virna Baraba

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gost na današnjem “Obedu” bio je Oleg Mandić koji je prekjučer u riječkoj gradskoj vijećnici predstavio knjigu “Oleg Mandić – Posljednji dječak iz Auschwitza”. Napisao ju je novinar tršćanskog dnevnika “Il Piccolo” Roberto Covaz po Mandićevu kazivanju.

Knjiga je prvotno tiskana u Italiji, a u Rijeci je predstavljeno hrvatsko izdanje u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta. 

Stalo mi je u svakoj prilici istaknuti kako je holokaust bio progon u Drugom svjetskom ratu svih neistomišljenika nacističkog režima, istaknuo je 84-godišnji Opatijac koji je jako zauzet ovih dana zbog predavanja i predstavljanja knjige i svog života u Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji. 

Kako sam preživio Auschwitz? Zahvaljujući sreći, ali i ljubavi i trudu majke za svoga sina, otkrio nam je Mandić te dodao kako su mu trebale dvije godine da shvati da ovako nešto užasno i okrutno mu se vjerojatno ne može više dogoditi u životu.

Nitko od nas nije u to doba znao što je Auschwitz. Kasnije smo saznali da je to bio logor za uništavanje. Nacisti su 1942. godine jasno i glasno rekli: naš cilj je ubiti 12 milijuna europskih Židova. Stradali su, međutim, i drugi ljudi, izjavio je Oleg Mandić koji je proveo pet mjeseci u bolničkom odjelu dr. Mengelea. Uvijek je imao ispeglanu uniformu i liječničku kutu, na nikoga se nije derao, prisjeća se 84-godišnji Opatijac koji nam je otkrio i kako se dogodilo da je baš on bio posljednji živ koji je napustio Auschwitz.

Unatoč tragičnoj priči koju mu je život priredio, Oleg Mandić je uvijek spreman na šalu. Otkrio je da nikad nije bio miran i radio je svinjarije u školi. Saznali smo i kako je dobio ime Oleg. Tako se zvao njegov otac a tako se zove i njegov sin. 

Poslušajte:

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.