Hrvatski radio

Radio Rijeka

Počela jesenska kampanja oralne vakcinacije lisica

21.09.2022.

16:01

Autor: Hina

-

-

Foto: - / -

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je, u povodu obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv bjesnoće, da je u srijedu počela jesenska kampanja oralne vakcinacije lisica, koja će trajati ukupno sedam dana, ako budu povoljni vremenski uvjeti. Tijekom tih sedam dana mamci će biti distribuirani na području Hrvatske, s iznimkom jadranskih otoka.

Kampanja se provodi u proljeće i jesen te će tijekom svake kampanje u 2022. godini biti položeno 1.332.925 vakcinalnih mamaca, tj. 2.665.850 godišnje.


Iz Ministarstva napominju da se mamce koji se pronađu u prirodi ne smije dirati niti micati! U slučaju da se mamac zatekne u dvorištu obiteljske kuće ili na javnoj površini (npr. igralište, park), može se ukloniti u najbliži grm izvan dvorišta ili na rub šume, samo ako se može izbjeći izravan dodir kože sa mamcem.


Prilikom rukovanja s mamcima obvezno je zaštiti ruke (npr. rukavicama). Neoštećeni mamac nije opasan za zdravlje ljudi, ali se miris mamca može prenijeti na kožu i smetati ljudima. U slučaju dodirivanja omota mamca, treba temeljito oprati ruke vodom i sapunom, a ukoliko je sadržaj mamca (tekućina cjepiva) došao u dodir s kožom ili sluznicama treba se odmah obratiti liječniku, napominje se.


Mamci nisu opasni za kućne ljubimce i nisu namijenjeni cijepljenju pasa i mačaka protiv bjesnoće te se psi i mačke koji dođu u dodir s mamcem ne smatraju cijepljenima protiv bjesnoće. 


Iz Ministarstva dodatno ističu da je u slučaju ugriza ili ogrebotine od psa, mačke, lisice ili neke druge divlje životinje postoji rizik za infekciju s virusom bjesnoće. U takvim slučajevima nužno je odmah temeljito oprati ranu te se što prije javiti liječniku ili najbližoj antirabičnoj jedinici.


Iz Ministarstva podsjećaju da sustavno od 2011. godine provode oralnu vakcinaciju lisica protiv bjesnoće. Rezultat je da je posljednji slučaj bjesnoće životinja u Hrvatskoj zabilježen 2014. godine te je 2021. godine Europska komisija Hrvatskoj dodijelila status zemlje slobodne od bjesnoće!


Za postizanje statusa zemlje slobodne od bjesnoće, uz izniman angažman veterinarske struke, od 2011. godine do danas Ministarstvo poljoprivrede utrošilo je više od 225 milijuna kuna. Značaj te mjere prepoznat je na razini EU koja kontinuirano odobrava i sufinancira hrvatske programe oralne vakcinacije lisica tako da 75 posto sredstava podmiruje EK, a 25 posto troškova podmiruje se iz državnog proračuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.