Hrvatski radio

Radio Rijeka

Privremena obustava ribolova okružujućim mrežama plivaricama od 1. svibnja

29.04.2022.

10:42

Autor: Radio Rijeka

Privremeno srdela na ribarnici - samo na slici

Privremeno srdela na ribarnici - samo na slici

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Od 1. do 30. svibnja na snazi će biti privremena obustava ribolova okružujućim mrežama plivaricama – srdelarama. Za kupce to znači da na ribarnicama neće biti srdele, a ribare iz Ministarstva poljoprivrede podsjećaju da za to vrijeme postoji mogućnost financiranja obustave u okviru novoga Programa za ribarstvo i akvakulturu Republike Hrvatske za programsko razdoblje 2021. - 2027. godine.

Neki od osnovnih uvjeta su da ribarsko plovilo ne smije obavljati nikakvu ribolovnu aktivnost tijekom trajanja privremene obustave i mora biti vezano u luci, članovi posade ne smiju obavljati bilo koju vrstu ribolova ili drugu djelatnost, plovilo mora biti autorizirano za plivaričarski ribolov i imati dostatnu minimalnu ribolovnu aktivnost od ukupno 120 ribolovnih dana ostvarenih tijekom protekle dvije godine, od čega najmanje 51 posto ribolovne aktivnosti ostvarene u dijelu plivaričarskog ribolova, stoji u priopćenju ministarstva.


Zainteresirani su dužni dostaviti obavijest o interesu za sudjelovanje na e-mail adresu: eufondovi.ribarstvo@mps.hr do 1. svibnja 2022. godine, a rok za podnošenje zahtjeva za potporu traje tijekom cijele privremene obustave.


U sklopu dosadašnjeg Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo za privremenu obustavu ribolova isplaćeno je više od 252 milijuna kuna, odnosno sva raspoloživa sredstva.


Više informacija o privremenoj obustavi nalaze se OVDJE.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.