Hrvatski radio

Radio Rijeka

18:02 / 17.01.2016.

Autor: Borna Šmer

Putovanje radiovalovima: od Grenlanda do Meksika u 60 minuta

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Putovati se može na različite, mi to radimo putem radiovalova, jer kao što kaže stara reklama BBC-a radio ima najljepše slike. Petar Ivančić, lovranski ugostitelj i avanturist, slike svojih sjećanja prenio je u naš eter.

A takvih slika ima zaista mnogo. Proputovao je gotovo sve kontinente – u njegovoj zbirci nedostaju još jedino Sjeverna Amerika i Australija. 

Kada kažemo da je puno putovao mislimo na njegova putovanja u Boliviju – zemlju nevjerojatnih prirodnih ljepota, bogatih arheoloških nalazišta, kokinog lišća... Zatim na avanture s Grenlanda, zemlje Inuita, aurore borealis... U eteru se prisjećamo Ivančićevih lutanja ledenim bespućima te zemlje. Vožnja saonicama u društvu prodavača krzna, jedan je od doživljaja s Grenlanda za pamćenje, kaže naš sugovornik, na što odmah dodaje priču o sirovoj hrani i tuljanovoj jetri.

U Nepalu se susreće sa budističkim redovnicima, postiže li ondje i Nirvanu,nije nam poznato. Ivančić i njegova životna suputnica Danijela Munc, ondje se susreću i sa ritualom kremacije, pomažu djeci u lokalnom sirotištu...

U Zambiji se naš sugovornik pridružuje katoličkoj misiji, pomaže djeci lokalnog plemena, jede antilopu. Put ga vodi i u Meksiko gdje upoznaju drevne kulture Maja i Inka, odlazi u Tabasco...

Istražuje i vulkane Eolskih otoka u društvu nagrađivanog snimatelja Igora Paulića. Kuhaju se neke reportaže i kratki dokumentarci – kaže Ivančić.

Zašto se Inuiti odaju alkoholu, kako liječiti visinsku bolest, kako izgleda vožnja saonicama sa psećom zaprugom? Što je čokolada Inuitske djece, što tjera ljude da se uvijek vrate u Nepal... Sve to i još malo više od toga možete čuti u razgovoru Borne Šmera i Petra Ivančića:

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.