Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rijeka - Zdravi grad: tjedni program uz Dan zdravih gradova

13.05.2022.

14:22

Autor: Olivera Vinković, Tatjana Sandalj

Jedan, dva, tri

Jedan, dva, tri

Foto: Josip Krmpotić / Radio Rijeka

Obilježavanje Dana zdravih gradova počinje u subotu 14. svibnja, s ciljem poticanja stanovništva na usvajanje zdravih navika i očuvanja zdravlja. Obilježava se i Međunarodni dan tjelesne aktivnosti, Europski dan debljine, Hrvatski dan šećerne bolesti, Svjetski dan hipertenzije i Svjetski dan nepušenja.

Uz mnoštvo aktivnosti koje će trajati do 20. svibnja, a počevši već  subotu u parku Mlaka, pokušat će se ukazati na dobrobiti zdravog života, kretanja, vježbanja, zdrave ishrane i nepušenja. 


Ovogodišnje aktivnosti počet će u subotu 14. svibnja u 10 sati u parku Mlaka uz program "Pale su maske, krećimo se i vježbajmo do daske" koji će uključivati vježbanje i šetanju parkom za sve zainteresirane građane te mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi. Organizira ga Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ s Gradom Rijeka i uz podršku Fakulteta zdravstvenih studija i Fitness Insanity "Ne njurgaj, pokreni se".


U ponedjeljak 16. svibnja u 12 sati program se nastavlja na riječkom Korzu. Na postamentima na Korzu će, povodom Svjetskog dana nepušenja, biti otvorena izložba učeničkih plakata na tu temu, a bit će izveden i ulični performans kojim se želi osvijestiti ukupna šteta od pušenja. 


U srijedu 18. svibnja u 10:30 sati u riječkoj Gradskoj vijećnici bit će održana javna tribina "Brini za svoje zdravlje". Tribinu povodom Hrvatskog dana šećerne bolesti, Svjetskog dana hipertenzije, Europskog dana debljine i Dana zdravih gradova, organiziraju NZZJZ PGŽ i Grad Rijeka te riječka Medicinska škola. Posvećena je velikom javnozdravstvenom izazovu koji danas predstavljaju kronične nezarazne bolesti, s posebnim osvrtom na šećernu bolest i debljinu te važnosti pravilne prehrane kao prevencije kardiovaskularnih bolesti. 


Završno događanje bit će u petak 20. svibnja kada projekt Rijeka - Zdravi grad i sudjelovanje Grada Rijeke u radu Europske mreže zdravih gradova biti predstavljeni studentima Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci, kako bi se upoznali s principima rada projekta Zdravih gradova Svjetske zdravstvene organizacije i mogućnostima studentskog uključivanja u njegov rad.


Regionalni ured za Europu Svjetske zdravstvene organizacije pokrenuo je projekt Zdravi grad 1987. godine kako bi osnažio interes za pozitivni koncept zdravlja u gradovima diljem Europe te potaknuo i omogućio direktnu suradnju među njima bez barijera političkih granica. 


Grad Rijeka principe projekta Zdravi grad slijedi još od 1990. godine i jedan je od osnivača Hrvatske mreže zdravih gradova, a od 1998. godine član je i Europske mreže zdravih gradova Svjetske zdravstvene organizacije. 


O svemu tome s djelatnicima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Helenom Glibota Kresina, Ivom Sorta Bilajac Turina i Darkom Rovišem razgovarala je Olivera Vinković, poslušajte:

Rijeka je Zdravi grad

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.