Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rijeka, Veprinac, Malinska, Opatija - razgledajte ih besplatno uz vodiče 15. siječnja

11.01.2023.

11:53

Autor: Hina, Tatjana Sandalj

Rijeka

Rijeka

Foto: Goran Kovačić / PIXSELL

"Upoznaj svoju zemlju" naziv je projekta besplatnih razgleda s turističkim vodičima koji će se u više od 40 hrvatskih gradova 15. siječnja organizirati u povodu Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, najavili su u srijedu iz Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske. Udruga turističkih vodiča Kvarnera nudi besplatan razgled Rijeke, Veprinca, Malinske i Opatije.

Razgledi će se održavati u cijeloj Hrvatskoj, a gotovo u svim gradovima počinju u 12 sati. Osim tamo gdje će se to uskladiti s drugim protokolima obilježavanja, primjerice na Cresu gdje će obilazak biti dan ranije zbog početka karnevala ili u Vukovaru gdje imaju i program obilježavanja mirne reintegracije.


Zajednica vodiča provodi projekt u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom (HTZ) i nizom partnera te uz podršku mnogih muzeja, povijesnih postrojbi i kulturnih ustanova. Akcija se provodi od 2018. godine i svaki put izaziva velik odaziv građana. 


"Prve godine smo uključili 60 gradova, bilo je više od pet tisuća sudionika, a koliko će ih biti sada teško je reći, no zanimanje je veliko. Važno je da ljudi znaju o svojoj kulturnoj i povijesnoj baštini jer u doba globalizacije, kada se gube nacionalni identiteti, to ostaje jedino drugačije i bogato", poručuje za Hinu predsjednica Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske Kristina Nuić Prka.


"Pozivamo sve građane da upoznaju gradove diljem Hrvatske i zajedno s turističkim vodičima otkriju skrivene priče. Svaki državljanin Hrvatske može biti promotor i ambasador svoje domovine i dobro je znati njezinu povijest, kulturu i ostalo", smatra Nuić Prka, koja zahvaljuje kolegama vodičima i volonterima zahvaljujući kojima projekt ne košta ništa, a daje puno.


Udruga turističkih vodiča Kvarnera poziva građane i posjetitelje Kvarnera na besplatne organizirane razglede: u Rijeci od Jadranskog trga do Bonavije; na Veprincu s temom 'Prošeći se z manun po Leprince', uz posjet Crkvi Sv. Marka i etno-zbirci, s polaskom na igralištu ispred Konzuma; u Malinskoj, odnosno osam kilometarskom rutom Caminom po Dubašnici, uz posjet interpretacijskom centru maritimne baštine DUBoak i polaskom iz Porta; u Opatiji s temom 'Slavni parovi u opatijskoj prošlosti' i polaskom s autobusne stanice na Slatini. 


Razgledi Rijeke, Veprinca i Opatije traju devedesetak minuta, a program u Dubašnici traje oko četiri sata. Svi će se održati bez obzira na vremenske ne/prilike, ali su moguće prilagodbe programa pa su najave obavezne. Na e-mail kvarner.guides@gmail.com javite broj i imena osoba koje će sudjelovati te lokaciju za koju se prijavljujete.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.