Hrvatski radio

Radio Rijeka

Smirivanje vremena u Gorskom kotaru

07.02.2015.

16:12

Autor: Nenad Lučić / Hak

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nevrijeme se u Gorskom kotaru smirilo. Danas je bilo tek povremenih i slabih oborina no promet je u prvom dijelu dana još uvijek otežavao jak vjetar, a zbog velikih količina napadalog snijega nadležne su službe imale mnogo posla.

Vjetar na dionici Kikovica – Delnice onemogućuje ukidanje zimskih uvjeta autocestom Rijeka – Zagreb pa se kroz Gorski kotar već treći dan ne odvija teretni promet kamionima s prikolicom i tegljačima. Na odmorištima razumljiva je nervoza zaustavljenih vozača.

Mnogo zadovoljniji nego jučer danas su biti vozači autobusa jer je nakon poboljšane cestovne prohodnosti starom cestom od Delnica prema Rijeci autobusni promet između unutrašnjosti i priobalja kroz Gorski kotar od jutro iznova redovit.

Dio je lokalnih cesta zameten. Snijega i zapuha je mnogo a najviše u planinskom naselju Begovo Razdolje.

Zbog velikih količina snijega i suženih kolnika cestare očekuje još mnogo posla no za razliku od prethodnih dana vremenske im prognoze idu na ruku.

Na dionici autoceste A7 Šmrika-Draga te na dionici Jadranske magistrale (DC8) između Bakra i Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, motocikle, vozila s kamp prikolicama, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupinu vozila). Dionica Jadranske magistrale (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene otvorena je samo za osobna vozila, uz obaveznu zimsku opremu od Senja do Karlobaga.

U prekidu su trajektna linija Valbiska-Lopar te katamaranska linija Novalja-Rab-Rijeka.

Trajekt na liniji Brestova-Porozina prevozi samo osobna i teretna vozila do 5 t.

Normalizacija željezničkog prometa

Danas u 15 sati za sav promet otvorene su dionice pruge Ogulin – Rijeka i Ogulin – Knin, nakon što su zbog ekstremnih vremenskih uvjeta bile zatvorene od petka 6. veljače u 14 sati. Dežurne ekipe HŽ Infrastrukture sa svom raspoloživom mehanizacijom, danas tijekom dana uspjele su probiti sve snježne zapuhe koji su na nekim mjestima dosezali visinu i od dva metra. Do večernjih sati se na tim dionicama očekuje i normalizacija željezničkog putničkog prometa.

Na svim ostalim prugama na mreži HŽ Infrastrukture promet teče bez prekida, s time da zbog velike količine snijega mjestimice teče otežano. U prosjeku bilježe se kašnjenja oko 15  minuta.

Više informacija putnici mogu dobiti u kolodvorima te na telefonskome broju 060 333 444 (cijena poziva s fiksne linije je 1,39 kn/min+PDV, a s mobilne 2,37 kn/min+PDV, HT d.d.).

HEP: postupno se uspostavlja opskrba električnom energijom

Snježno nevrijeme i olujni vjetar, koje je jučer zahvatilo Primorsko-goransku, Ličko-senjske i Karlovačku županiju te uzrokovalo oštećenja i prekide na distribucijskoj mreži, danas se počelo postupno smirivati te su radnici HEP-a uspjeli doći do pojedinih lokacija gdje su nastali kvarovi i pristupit njihovom otklanjaju, izvijestila je Hrvatska elektroprivreda (HEP).

Na području Primorsko-goranske županije radnici Elektroprimorja Rijeka uspjeli su danas sanirati veliki dio kvarova te je trenutno na području Gorskog kotara bez električne energije osam kupaca u zaseocima Lamana Draga i Goršeti.

Iz Gorskog kotara javio se Nenad Lučić:

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.