Hrvatski radio

Radio Rijeka

Temperature i do 40 stupnjeva - čuvajte se 'toplinskih otoka'

19.07.2015.

12:09

Autor: HRT, Virna Baraba

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U cijeloj zemlji nastavlja se toplinski udar. Meteorolozi DHMZ-a za cijelu su zemlju izdali crveno upozorenje, iznimno opasno vrijeme. Sve do kraja tjedna, kada se očekuje samo manje olakšanje, živa u termometru dosezat će i 40 stupnjeva.

U cijeloj zemlji nastavlja se toplinski udar. Meteorolozi DHMZ-a za cijelu su zemlju izdali crveno upozorenje, iznimno opasno vrijeme. Sve do kraja tjedna, kada se očekuje samo manje olakšanje, živa u termometru dosezat će i 40 stupnjeva. 

Posebno oprezni trebaju biti stanovnici središta gradova jer su ondje temperature i za nekoliko stupnjeva više, zbog učinka 'toplinskih otoka'. Oni nastaju zbog upijanja sunčeve energije u zgradama i asfaltiranim  površinama, ali i zbog dodatne topline od industrije i prometa. Godine 2003. je zbog niza toplinskih valova u 12 zemalja zapadne Europe umrlo 80 tisuća ljudi. Zato posebice u gradovima izbjegavajte izlazak na otvoreno do 17 sati.

Grad Rijeka prepoznao je navedeni problem, te je Generalnim urbanističkim planom predvidio podizanje parka Delta u središtu grada, čime će se smanjiti efekt toplinskog otoka u centru i u isto vrijeme pružiti građanima utočište za vrijeme ljetnih žega.
Također, na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci pokrenut je istraživački projekt o materijalima koji se koriste u cestogradnji s kako bi se prošli onih koji u najmanje promoviraju efekte toplinskih otoka.

Već u 7 sati u Splitu je izmjereno 30 stupnjeva, a ista je temperatura u 8 sati zabilježena u Rijeci i Dubrovniku. U podne Rijeka je bila među najtoplijim gradovima u Hrvatskoj s izmjerenih 35 stupnjeva. Nakon neznatnog pada temperature u ponedjeljak i utorak, novi vrhunac toplinskog vala očekuje se sredinom idućeg tjedna. U većini mjesta u unutrašnjosti bit će vrlo sušno, negdje i ekstremno sušno, poručuje Nataša Strelec Mahović.

Za riječko područje meteorolozi za danas najavljuju pretežno vedro i sunčano. Puhat će slab do umjeren jugozapadnjak i zapadnjak a u noći slab sjeverozapadnjak i bura. More će biti malo valovito. Najviša dnevna temperatura zraka bit će uglavnom od 32 do 37°C.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.