Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ususret Božiću u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja

07.12.2021.

13:07

Autor: Tatjana Sandalj

Izložba dječjih radova u PPMHP Rijeka

Izložba dječjih radova u PPMHP Rijeka

Foto: - / PPMHP

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka za prosinac je priredio program Ususret Božiću. Namijenjen je svim uzrastima i interesima, a najmlađi već mogu doći razgledati izložbu Božićna bajka. Slijede predavanja, glazbeni i plesni program.


Izložbom Božićna bajka predstavljeni su radovi djece polaznika muzejskih likovnih radionica pod vodstvom Matije Vurušića i radovi polaznika Muzejskog malog ateljea – MuMA-e pod vodstvom Nine Licul. Radove možete pogledati do 10. siječnja. 

Dječji radovi različitih tehnika na temu Božića

Dječji radovi različitih tehnika na temu Božića

Foto: - / PPMHP

Predavanje o božićnim tradicijama kroz povijest održat će dr. Kosana Jovanović s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci 15. prosinca u Mramornoj dvorani muzeja. Božićne tradicije uključuju razne običaje, vjerske prakse, obrede i folklor povezane s jednim od središnjih kršćanskih blagdana. Jovanović će predstaviti neke od tradicija slavljenja diljem svijeta koje su se mijenjale i prilagođavale ovisno o povijesnim okolnostima: od poganskih korijena božićnih tradicija, do razjašnjavanja kako su se pojedini kršćanski sveci našli u božićnim običajima. Dolazak na predavanje treba prijaviti na info@ppmhp.hr do 14. prosinca u 15 sati.

Ususret Božiću u PPMHP

Ususret Božiću u PPMHP

Foto: - / PPMHP

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO nastavlja suradnju s muzejom u kojem je već, uz obilježavanje 70. obljetnice djelovanja Ansambla bila postavljena izložba LADO/RELJEFI/TRAGOVI autorice Petre Slobodnjak. Ovoga puta LADO u riječkom muzeju gostuje s prezentacijom i koncertom.


16. prosinca u 17 sati dvojica Ladovih multiinstrumentalista, voditelj orkestra Alan Kanski i glazbenik solist i graditelj drvenih puhačkih tradicijskih glazbala Stjepan Večković predstavit će tradicijska glazbala. Ulaz je slobodan, ali dolazak treba prijaviti na info@ppmhp.hr do 15. prosinca u 15 sati.


Božićni koncert LADO će održati 16. prosinca u 19:30 u Mramornoj dvorani muzeja. Glazba i ples, osobito u ovo predblagdansko vrijeme, najbolji su način upoznavanja hrvatske kulture i tradicije. Zahvaljujući gotovo nevjerojatnoj raznolikosti plesova, načina pjevanja, vrijednih narodnih nošnji kao i profesionalnoj izvedbi umjetnika koji se s lakoćom transformiraju iz plesnog ansambla u folklorni zbor, njihovi koncerti su atraktivni, a ovoga puta predstavit će djelić hrvatske sakralne baštine programom tradicijskih božićnih napjeva iz raznih hrvatskih krajeva. Ulaz na program je slobodan, ali također treba prijaviti dolazak na info@ppmhp.hr do 15. prosinca u 15 sati.


Sudjelovanje na svim programima PPMHP moguće je samo uz predočenje EU digitalne COVID potvrde ili drugog odgovarajućeg dokaza o cijepljenju, preboljenju, odnosno testiranju sukladno Odluci Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.