Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zaboravite hodanje po šalterima - koristite digitalnu osobnu iskaznicu!

19.10.2022.

13:50

Autor: Tatjana Sandalj

Digitalna osobna iskaznica nove generacije za manje hodanja po šalterima

Digitalna osobna iskaznica nove generacije za manje hodanja po šalterima

Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka

Digitalna osobna iskaznica u Hrvatskoj nije nova. Nov je mobilni digitalni identitet, uz koji vam ne treba čitač kartice, te aktivacijski kiosk postavljen ispred šalter sale za upravne poslove Policijske uprave u Rijeci u ulici Žrtava fašizma 3.

Čim podignete osobnu iskaznicu nove generacije na njemu možete aktivirati digitalnu osobnu iskaznicu, a pri tom će vam pomoći asistenti koje je angažirala tvrtka AKD.


Mobilni digitalni identitet omogućit će vam pristup portalu e-građani putem mobitela, uz najvišu razinu sigurnosti. Uz novu aplikaciju više vam neće trebati čitač kartice kakav se koristi uz digitalnu osobnu iskaznicu starije generacije.


Praktično, to znači da zbog putne isprave ili vozačke dozvole nećete morati čekati u šalter sali, nego će vam, nakon prijave u sustavu, dokumenti stići poštom na kućnu adresu. A to su samo dvije između više od 100 usluga što ih možete koristiti s digitalnom osobnom iskaznicom - i izbjeći šalter sale. I to ne samo u policijskim upravama! 


Više o svemu pronađite na internetskoj stranici PU PGŽ OVDJE, pogledajte kako uključiti Mobile ID, a o tome po što sve nećete morati više na šalter govori načelnica Sektora za imigraciju, državljanstvo i upravne poslove PU PGŽ Nina Gregović, poslušajte:

Gregović: na šalter samo po novu digitalnu osobnu iskaznicu

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.