Hrvatski radio

Radio Rijeka

Životna priča Igora Modrića: od punka do etna

11.09.2016.

14:37

Autor: Borna Šmer

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U prvoj ovosezonskoj emisiji "Ćo mi ćo ti" gostovao je Igor Modrić, riječki redatelj, fotograf, glazbenik...Modrićeva se životna priča može podjeliti u tri cjeline. U prvoj, Igorov buntovni karakter izlazi na vidjelo osnivanjem kultne punk skupine Grč.

U tom se okruženju naš sugovornik izražavao kroz stihove koji su često progovarali o društvenim temama i problemima s kojima se ondašnja mladež suočavala. Tada, krajem sedamdesetih godina, jako se pazilo na sve što će biti javno izvedeno, pa se tako i Modrić našao u situaciji u kojoj je nadležnim organima, koji su djelovali u okviru Komisije za rock glazbu, jedine takve komisije u Jugoslaviji, morao opravdati svoje stihove. 

U drugoj se fazi Igor odlučuje baviti svojom drugom strašću, koja se razvijala paralelno s punkom, a riječ je o fotografiji.

Uskoro se počinje baviti video stvaralaštvom. Danas se u Igorovoj arhivi nalazi više od 400 spotova i drugih audio-vizualnih ostvarenja.

Iako punker u duši, veliku ljubav gaji prema autohtonom glazbenom i govornom izričaju. Dugi niz godina režira Kartuline z MIK-a, a s Alenom Polićem dio tradicije od zaborava je spasio snimivši serijal Jabuka.

Poslušajte Igorovu priču od punka do etna:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.