Hrvatski radio

Radio Rijeka

200 godina školstva u Krku: tradicija se nastavlja u novim školama

02.06.2023.

11:35

Autor: Tatjana Sandalj

Odnedavno nova školska zgrada u Krku izvrsno se uklapa u vizuru otoka, za još puno godina rada

Odnedavno nova školska zgrada u Krku izvrsno se uklapa u vizuru otoka, za još puno godina rada

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

U organizaciji međunarodne eko-škole, Osnovne škole Fran Krsto Frankopan iz Krka, u petak se slavi 200. obljetnica osnovnog školstva u gradu Krku.

Povijest bilježi da je prvo opsežnije opismenjavanje počelo otvaranjem župnih pučkih škola. Kako je grad Krk bio administrativno središte otoka i sjedište Krčke Biskupije, opismenjavanju su pridonijeli i franjevci i sestre benediktinke.


Otvaranjem Župne pučke škole 1822. godine počelo je sustavnije poučavanje i opismenjavanje djece. Škola je proradila u dvjema sobama u kući Antuna Celebrinija u ulici J. J. Strossmayera br. 23 u gradu Krku, a bila je namijenjena muškoj djeci s područja cijelog otoka. 


Uz glavnu trorazrednu školu, 25. ožujka 1822. godine otvorena je u gradu Krku i produžena škola, opetovnica ili blagdanska škola, za žensku i mušku djecu od 12. do 15. godine s područja cijelog otoka i školovanje je bilo obavezno. 


Tijekom desetljeća, mnogo se puta mijenjao koncept nastave, broj učenika, vrste školskih predmeta, trajanje školske godine, jezik poučavanja...


Ravnatelj Osnovne škole Fran Krsto Frankopan Serđo Samblić za naš je radio predstavio nasljednicu Župne pučke škole, poslušajte:

O osnovnom školstvu na Krku jučer i danas:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.