Hrvatski radio

Radio Rijeka

Bogat program riječkog Sveučilišta za 3. dob u novom ciklusu

18.01.2023.

13:36

Autor: Tatjana Sandalj

Jedna od učionica riječkog filozofskog u kojoj borave i polaznici Sveučilišta za 3. dob

Jedna od učionica riječkog filozofskog u kojoj borave i polaznici Sveučilišta za 3. dob

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Riječankama i Riječanima starijima od 55 godina, sa završenom srednjom školom i višim stupnjem obrazovanja, dostupan je program novog ciklusa besplatnih predavanja u sklopu projekta Sveučilišta za 3. dob što ga Sveučilište u Rijeci organizira u suradnji s riječkom gradskom upravom.

Ciklus kratkih predavanja održavat će se srijedom u 17 sati i trajat će od siječnja do 29. ožujka. Sva predavanja iz tog ciklusa su besplatna za sve polaznike, a održavat će se na različitim sastavnicama riječkog sveučilišta.


Prvo predavanje, odnosno terenska nastava, bit će u srijedu 18. siječnja na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Dr. sc. Igor Wolf i dr. sc. Paolo Blechich, sa Zavoda za termodinamiku i energetiku, okupljene će provesti kroz Laboratorij za toplinska mjerenja i Laboratorij za grijanje, ventilaciju i klimatizaciju.


Profesori će pokazati dio ugrađene opreme i mjernih uređaja koje koriste u znanstvenom radu, pri čemu izdvajamo demonstraciju primjene termovizijske kamere, koja se, između ostaloga, koristi tijekom energetskih pregleda za ispitivanje kvalitete gradnje odnosno detekciju dijelova zgrade s povećanim toplinskim gubicima.


Tjedan iza toga, a uz Dan sjećanja na holokaust, dr. sc. Danijela Marot Kiš govorit će o pamćenju u djelima Daše Drndić, a neke od tema koje slijede su arome i boje koje nas okružuju, bespilotne letjelice za traženje i spašavnje na moru, novi stilovi roditeljstva, žene u kaznionicama - profili i razlozi počinjenja kaznenih djela. 


U travnju su planirani proljetni ciklusi predavanja o praktičnoj informatici i uvodu u pčelarstvo te radionica slikarstva... Svi detalji programa dostupni su na stranici Sveučilišta za 3. dob OVDJE.


U Trisu Radio Rijeke program je najavila dr. Sanja Smojver Ažić, poslušajte:

Tris: Sveučilište za 3. dob

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.