Hrvatski radio

Radio Rijeka

Damir Medved: Ne treba se bojati ideja, promjene su moguće tu i sad!

04.02.2023.

12:46

Autor: Neva Funčić

Među inovacijama izdvaja se pojam disruptivnih inovacija

Među inovacijama izdvaja se pojam disruptivnih inovacija

Foto: Michal Jarmoluk / Pixabay

Bez obzira koliko veliki sustavi bili, uvijek ih pokreće i mijenja pojedinac koji ima ideju, rekao je Damir Medved, direktor projekta EDIH Adria, u emisiji Kaf'e Radija Rijeke. Razgovarali smo o disruptivnim tehnologijama, novinama koje su potpuno promijenile prijašnje funkcioniranje nekih sustava, tvrtki ili društava.

Damir Medved tumači da disrupcija nije jednaka destrukciji. Velike je sustave teško promijeniti, stoga često novi izumi s novim idejama dolaze do rješenja kraćim i bržim putem. 


Primjerice, automobil Tesla ima upola manje dijelova od Toyote, jer je zbog inovacije mega preše jednostavniji i znatno jeftiniji, brže se proizvodi i donosi veću zaradu.


Solarni paneli na krovovima, kišnica u cisternama, zelene površine za upijanje bujica, romobili u gradovima, razmjena kauča u turizmu, mobilne ambulante u zdravstvu i mnoge druge inovacije primjer su disrupcije velikih sustava, priča Medved.


Sveučilište u Rijeci je, sa suradnicima, dobilo projekt EDIH - European Digital Innovation Hub Adria na kojem sudjeluje i Fakultet informatike i digitalnih tehnlogija kao partner. 


Projekt je trogodišnji, a startupovi i inovatori će na raspolaganju imati stručne mentore i mogućnost testiranja ideje prije traženja investitora. 


Nema glupih ideja i ne treba se bojati, rekao je Damir Medved, u razgovoru što ga možete poslušati u nastavku:

Damir Medved: Ne treba se bojati ideja, promjene su moguće tu i sad!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.