Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dan mimoza u PGŽ: Karcinom koji je najlakše spriječiti je rak vrata maternice

18.01.2023.

15:29

Autor: Olivera Vinković

Dan mimoza: Redoviti pregledi život znače

Dan mimoza: Redoviti pregledi život znače

Foto: HRT / HRT

Karcinom koji je najlakše spriječiti je rak vrata maternice. On, prema riječima predsjednice Lige za borbu protiv raka Primorsko-goranske županije dr. Ire Pavlović Ružić, ne bi trebao niti postojati. 


Cjepljenje protiv primarnog uzročnika te bolesti, HPV-a, i ženske i muške djece već u osnovnoj školi, briga za vlastito zdravlje i zdravlje obitelji, ključni su, uz edukaciju, u prevenciji te bolesti. 

Konferencijom za novinare najavljen je Dan mimoza u PGŽ

Konferencijom za novinare najavljen je Dan mimoza u PGŽ

Foto: Olivera Vinković / Radio Rijeka

Nakon tri godine pauze zbog pandemije Liga za borbu protiv raka PGŽ organizira Dana mimoza, dan borbe protiv raka vrata maternice na trgovima i štandovima.


21. siječnja od 9 do 13 sati na rječkom Korzu, odnosno zbog bure u prostoru Narodne čitaonice na Korzu, održat će se akcija lige poznata pod nazivom Dan mimoza, pa će svi prolaznici donacijama moći pomoći radu lige i kroz edukativni materijal i razgovor naučiti više o očuvanju vlastitog zdravlja.


Osim u Rijeci, mimoze i informacije o raku vrata maternice, te o tome kako ga prevenirati, moći ćete u subotu prijepodne dobiti u Crikvenici, Opatiji, Malom Lošinju, u Delnicama, a na Krku su angažirani članovi lige u Omišlju, Njivicama i Kijcu. 


Poslušajte izjavu Ive Pavlović Ružić i razgovor s doktoricama Ivom Sorta Bilajac Turina i Helenom Glibotić Kresina iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije:

Ira Pavlović Ružić

Iva Sorta Bilajac Turina i Helena Glibotić Kresina

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.