Hrvatski radio

Radio Rijeka

DeltaLab: interdisciplinarno, edukativno i konkretno!

16.01.2023.

14:24

Autor: Tatjana Sandalj

Za početak, pokušajte prebrojiti krugove

Za početak, pokušajte prebrojiti krugove

Foto: Morana Matković / DeltaLab

Na bijenalnoj izložbi hrvatskog dizajna, posebnim priznanjem Hrvatskog dizajnerskog društva nagrađen je projekt dobrim dijelom osmišljen i nastao u Rijeci. U kampusu riječkog sveučilišta na Trsatu postavljena je nova skulptura. Uz sve to vezan je DeltaLab - Centar za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam Sveučilišta u Rijeci. 

Galerija
Hrvatski paviljon "Togetherness - Togetherless" , Foto: Bosnić i Dorotić/DeltaLab – Centar za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam
Hrvatski paviljon, Foto: Vijesti iz kulture/HRTHrvatski paviljon na Venecijanskom bijenalu, Foto: HTV/HRTFiume Fantastika u knjizi, Foto: Karla Jurić/DeltaLab – Centar za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam

U zagrebačkoj Laubi - Kući za ljude i umjetnost još do 22. siječnja otvorena je bijenalna Izložba hrvatskog dizajna. Među 324 izložena profesionalna i studentska dizajnerska rada su i četiri riječka, povezana s DeltaLabom, a Posebno priznanje Hrvatskog dizajnerskog društva dobio je projekt hrvatskog paviljona "Togetherness / Togetherless" za Venecijanski bijenale – 17. Međunarodnu izložbu arhitekture 2021. godine.


Predstavljeni su i knjiga "Fiume Fantastika" čiji su izdavači Sveučilište u Rijeci – DeltaLab & Oaza, a koju su dizajnirali Maša Poljanec i Leo Kirinčić te Timeline ili vremenska crta s izložbe "Fiume Fantastika: Fenomeni grada" čiji koncept i dizajn potpisuju Marino Krstačić Furić i Ana Tomić.


Izložbu hrvatskog dizajna, na žalost, nećemo vidjeti u Rijeci, ali je voditeljica projekta "Fiume Fantstika" Morana Matković istaknula da DeltaLab nastoji 'stvarima' naći neko novo mjesto, pa je Timeline s izložbe "Fiume Fantastika" postao dijelom fundusa Muzeja grada Rijeke.  

Timeline izložbe Fiume Fantastika

Timeline izložbe Fiume Fantastika

Foto: Jure Živković / DeltaLab – Centar za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam

Time DeltaLab pobire šlag svega što je učinjeno proteklih godina. Međutim, u okviru Centra za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam riječkog sveučilišta pokrenut je interdisciplinarni poslijediplomski specijalistički studij 'Urbani studiji' kao platforma za progresivan pristup proučavanju, promišljanju i djelovanju u prostoru.


Kako u DeltaLabu nastoje da svi projekti budu dio edukativnog programa, ali i budu konkretno vidljivi u prostoru, tako ćemo rezultate njihovoga rada tek vidjeti, najprije tijekom razvoja projekta "Žilavi Kampus".


Matković nam je predstavila objekt/skulpturu što je u prostoru kampusa postavljena krajem prosinca, a dovršena je i obojana tek prošloga tjedna. Rezultat je projekta "Osjeti igru" u kojem su istraživali temu inkluzivnog dizajna. Održan je niz predavanja i radionica tijekom kojih su učenje o inkluzivnom dizajnu primijenili na konkretnim primjerima. 


Apstraktna i šarena instalacija inspirirana dječjim crtežom nastala je u suradnji DeltaLaba i dizajnerski studio Snøhetta i norveški Centar za dizajn i arhitekturu DOGA. Afirmirano ime u području urbanog dizajna, Snøhetta je ukorijenjena u nordijskome socijalnom modelu, što podrazumijeva jednakost, otvorenost, velikodušnost i svjesnost o potrebi zaštite okoliša.


Poslušajte više u Akademskih kvarat ure:

Akademskih kvarat ure: što ima novo u DeltaLabu?

Detalj nove skulpture u kampusu riječkog sveučilišta

Detalj nove skulpture u kampusu riječkog sveučilišta

Foto: Morana Matković / DeltaLab

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Akademskih kvarat ure

Znanosti ne bi bilo bez potrebe da se otkrije novo, drugačije, bolje - stoga pozivamo da s nama izađete iz uobičajenih okvira. Misao preko granica - petnaest minuta svake nedjelje u 19:30 uz Tatjanu Sandalj.

Poslušajte u Slušaonici