Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dr. Diana Stolac zadovoljna novom generacijom hrvatskih jezikoslovaca

22.01.2023.

Zadnja izmjena 13:02

Autor: Tatjana Sandalj

Dr. Diana Stolac u kampusu tijekom izložbe o Riječkom jezičnom krajoliku

Dr. Diana Stolac u kampusu tijekom izložbe o Riječkom jezičnom krajoliku

Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka

Dobitnica Nagrade za životno djelo Zaklade Sveučilišta u Rijeci, jezikoslovka, professor emeritus Diana Stolac ovih dana očekuje izlazak iz tiska triju knjiga. Bit će to, nakon izdanja na hrvatskom i engleskom jeziku, Riječki jezični krajolik, ali na talijanskom jeziku, zatim Starokajkavski hrvatski književni jezik i drugi Riječki filološki portreti.

Svakome tko je nastavnik u duši nedostaju studenti, učenici, oni kojima želiš prenijeti svoje znanje.

Diana Stolac

"Svi nastavnici, koji rade od osnovne škole nadalje, znaju da je ta prva godina u mirovini posebna godina", govori dr. sc. Diana Stolac iza koje je prva godina bez nastave. S jedne strane je dobro kada te nitko ništa ne pita, kada ništa ne moraš napraviti, tumači naša sugovornica oduševljena time da se može vratiti čitanju literarnih tekstova koje je zapostavila posljednjih godina.


Dr. Stolac protivnik je isključivo kvantitativnih pokazatelja koji govore o kvaliteti nečijeg rada. “Meni se čini da je jedan od mojih najvećih pokazatelja mala odabrana četa mladih ljudi koji su doktorirali pod mojim mentorstvom i koji sada prekrasno rade. Isto tako, jedna malo veća četa onih kojima sam bila nastavnik, a to je već prilično velika četa”, govori.


Nešto više od 3500 studenata je u četrdeset godina prošlo kroz nastavu učionicama u Rijeci ili na drugim sveučilištima gdje je gostovala. A i oni dobro rade svoj posao, dodala je.


Dr. Stolac provela je gotovo cijeli radni vijek na Filozofskom fakultetu u Rijeci, a voditeljica doktorskog studija Povijest i dijalektologija hrvatkoga jezika bila je od njegova osnutka 2007. godine do odlaska u mirovinu. Riječ je o usko specijaliziranom studiju na kojem nikad nisu inzistirali na velikom broju polaznika, ali zato u većini slučajeva kandidati završavaju studij obranom dizertacije.


"Sada nova generacija počinje istraživanja, a meni je posebno drago jer se bave povijesti jezika. Stalno sam u dvojbi hoće li to biti zanimljivo i mladima. I raduje me da je i dalje", govori dr. Stolac: "A naravno, proučavanje dijalektologije na ovom studiju je izvrsno."

Na ovome području na kojem se, što bliže, što malo dalje, stječu sva tri naša narječja - ovo je predivno mjesto za ta istraživanja.

Diana Stolac

Možda se o tom studiju malo zna jer su polaznici iz cijele Hrvatske i šire regije. Sada je jedan od lektora u Budimpešti, tumači dr. Stolac. Dakle, polaznici nisu stacionirani u Rijeci, ali gdje god nastavljaju karijere, ističu da su doktorirali na riječkom sveučilištu, što je našoj sugovornici posebno drago.


Na matičnom fakultetu bila je i voditeljica Centra za jezična istraživanja što ga je osnovala dr. Zvjezdana Vrzić. Dr. Stolac je bila u timu koji je organizirao njihovu prvu ljetnu školu za doktorante. Bavili su se dokumentaristikom, radili su na Cresu u Palači Moise, a više od pola kandidata bilo je iz inozemstva, što je odlično, obzirom da nije moglo biti preporuka ranijih polaznika.


Što se budućnosti tiče, već je u fazi prilične prilične pripremljenosti, govori Stolac, e-izdanje. Riječ je o knjizi o jeziku reklama što je priprema s kolegicom Anastazijom Vlastelić, a u kojoj bi postojala mogućnost interaktivnosti čitatelja u odnosu na tekst.

Ja sam osoba koja voli izazove. Svakih desetak godina otkrivam nova područja u kojima želim nešto raditi.

Diana Stolac

Zbog toga je sudjelovala u izradi hrestomatije tekstova iz starije hrvatske pismenosti, otkrila je jezični krajolik kao novo područje u lingvistici…


Nekada je u humanistici bilo uobičajeno da radove potpisuje jedan autor. Prije dvadesetak godina dr. Stolac je počela istraživati suradnje: “I sada imam nekoliko dragih i krasnih suradnica i suradnika s kojima mogu raditi i to je izvrsno. To je vrsta paralelnoga slaloma u kojem se stalno ispreplićemo i to mi je jedan krasan postupak”, objašnjava.


Kakve veze s budućim radovima dr. Stolac ima franjevačka pisana baština, poslušajte u razgovoru:

Akademskih kvarat ure: jezikoslovka Diana Stolac

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.