Hrvatski radio

Radio Rijeka

Digitalni učenički inkubator nastavlja odgajati poduzetnički duh

02.02.2022.

11:10

Autor: Tatjana Sandalj

.

.

Foto: - / Institut za inovacije

Dvije tisuće učenika osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske sudjelovalo je prošle godine u Digitalnom učeničkom inkubatoru. Razvili su 170 inovativnih projekata. U tom kreativnom bazenu mogu zaplivati i ove godine, a prijave traju do 14. veljače.

Više od 160 škola iz 80 mjesta i gradova već je iskoristilo mogućnosti koje im je pružio Digitalni učenički inkubator, projekt što su ga zajedno organizirali Institut za inovacije, Školska knjiga i Znanstveni centar izvrsnosti za školsku efikasnost i menadžment.


Prijave za sudjelovanje u drugoj godini upravo traju i vrijedi reći da je cijeli program potpuno besplatan svim sudionicima. Prijavnicu popunite OVDJE.


S područja Primorsko-goranske županije u prvoj sezoni projekta najuspješniji je bio tim Osnovne škole Sveti Matej iz Viškova, bili su treći među osnovcima, naj mentor inovator bila je upravo njihova voditeljica Jasmina Mamula, a škola je bila druga u kategoriji Najinovativnija škola.

Mlade najviše moramo naučiti osobnom liderstvu i tomu da mogu sanjati i zamisliti što god žele te da preuzmu odgovornost za svoj život i ne traže isprike, nego prilike

Ognjen Bagatin, poduzetnik, edukator u projektu

I baš je inkubator za to odličan primjer jer je nastao u pandemijskim uvjetima i s epidemiološkim ograničenjima. Međutim, digitalna tehnologija omogućila je da se mladi ljudi iz cijele Hrvatske povežu s mentorima najrazličitijih profila, čuju njihova iskustva, a onda da se povežu u timove i ideje pretvore u konkretne akcije i proizvode.


U prvoj sezoni recikliralo se staklo, radile knjižice za učenje stranih jezika, razvijale igrice i računalni programi…, a učenici s Viškova razvili su sustav SOVA - učenika koji pomažu bolesnoj djeci smještenoj u bolnicama diljem Hrvatske, ali pomažu i medicinskim sestrama koje o njima brinu te njihovim roditeljima.


Poslušajte kako o projektu i njegovim ciljevima govori njegov voditelj Filip Vrhovnik, direktor rasta i razvoja u Institutu za inovacije:

Filip Vrhovnik zadovoljan je prvom sezonom projekta

Prijave za novu sezonu traju do 14. veljače

Prijave za novu sezonu traju do 14. veljače

Foto: - / Institut za inovacije

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.