Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dr. Roviš: Djecu i mlade moramo naučiti kako donositi dobre odluke

04.03.2023.

15:31

Autor: Lena Stojiljković

Djeca pred ekranom

Djeca pred ekranom

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Statistički pokazatelji ovisničkog ponašanja među djecom i mladima doista su poražavajući, pa tako 70 posto hrvatskih srednjoškolaca redovito kocka, a od toga 10-20 posto njih pokazuje simptome patološkog kockanja i ovisnosti.

Djeca i mladi su dobro informirani i svjesni su rizika alkohola, kocke i digitalnih tehnologija, ali moramo ih naučiti kako donositi dobre odluke u životu, kako se nositi s izazovima suvremenog društva i snalaziti se u tom uzburkanom moru.

dr. Darko Roviš

Dr. Roviš, drugi s desna, na predstavljanju programa u NZZJZ PGŽ

Dr. Roviš, drugi s desna, na predstavljanju programa u NZZJZ PGŽ

Foto: Josip Krmpotić / Radio Rijeka

Više od 45 posto mladih u dobi od 16 godina redovito se opija, odnosno konzumira pet i više pića tijekom izlaska.


Predvrtićka populacija djece u dobi od 2-3 godine provodi pred ekranima prosječno dva sata, predškolska populacija i do 3-4 sata dnevno, a provedeno vrijeme pred ekranima raste i do šest sati dnevno u osnovnoj školi.


U koštac s ovim problemima odlučio se uhvatiti Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, uz brojne partnere, s potpuno novim programom prevencije ovisnosti o alkoholu, kocki i novim tehnologijama. Program se naslanja na novu Nacionalnu strategiju, u kojoj su po prvi puta objedinjene ovisnosti o supstancama i ponašajne ovisnosti.


O programu smo u Klasi optimist Radio Rijeke razgovarali s dr. Darkom Rovišem, zamjenikom voditeljice Odjela za zaštitu mentalnog zdravlja i liječenje ovisnosti NZZJZ PGŽ, poslušajte:

Dr. Roviš: Djecu i mlade moramo naučiti kako donositi dobre odluke

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.