Hrvatski radio

Radio Rijeka

Epilepsija: puno oblika bolesti i puno predrasuda o oboljelima

14.02.2022.

15:44

Autor: Vedrana Lisica Pavlović

Dizalice na riječkom lukobranu i fontane na riječkom Jadranskom trgu osvijetljene ljubičastim

Dizalice na riječkom lukobranu i fontane na riječkom Jadranskom trgu osvijetljene ljubičastim

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Diljem svijeta drugi ponedjeljak u veljači označava Međunarodni dan epilepsije, a u Hrvatskoj se baš 14. veljače obilježava Nacionalni dan oboljelih od epilepsije, jedne od najčeših neuroloških bolesti. Naime, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, čak 50 milijuna ljudi širom svijeta boluje od epilepsije.

U Hrvatskoj statistika kaže da je 40 tisuća oboljelih od epilepsije, a na razini Europe svake godine se dijagnosticira novih 300 tisuća slučajeva. 


Uz ovu se bolest još uvijek, nažalost, vezuju brojne predrasude pa je stigmatizacija bolesti pacijentima ponekad teža i od bolesti same. 


S idejom da javnost pobliže upozna ovu bolest Hrvatski sabor je 2008. godine donio odluku da se epilepsiji posveti nacionalni dan, na dan Sv. Valentina koji se smatra zaštitnikom oboljelih od epilepsije, a mi smo u programu ugostili mladu Riječanku Stellu Ponte koja je od epilepsije oboljela prije sedam godina. Poslušajte razgovor: 

Stella Ponte o životu s epilepsijom

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.