Hrvatski radio

Radio Rijeka

Festival Goranski cukrac: krenuo online kviz u 12 osnovnih škola

08.03.2023.

12:20

Autor: Nenad Lučić

Vizual festivala

Vizual festivala

Foto: - / Goranski cukrac

Lani utemeljen dijalektalni književni festival za djecu Goranski cukrac ušao je u drugu godinu postojanja. Ovogodišnji program odvija se uz potporu Ministarstva kulture i medija, pa će na njemu u travnju gostovati dijalektalni pjesnici iz drugih dijelova Hrvatske, a tijekom rujna je predviđena i promocija festivala u Zagrebu. 

Temeljni cilj Goranskog cukraca ostao je promicati zavičajne govore Gorskog kotara.


Trebao bi, kako mu dijalektalni naziv govori, poput bombona biti privlačan djeci, a o tome svjedoči nedavno okončani literarni natječaj, te online kviz za osnovne škole Gorskog kotara što je otvoren od srijede. 


Idejna začetnica festivala Natalija Mitrić tumači da su još lani otvorena dva literarna natječaja za učenike osnovnih škola, jedan vezan uz haiku poeziju na goranskim zavičajnim govorima, a drugi uz zamračenu black out dijalektalnu poeziju. 


"Natječajni je postipak završen u siječnju i danas kreće školski dijalektalni kviz na kojem sudjeluje dvanaest goranskih škola. Djeca su zbog toga jako uzbuđena, jer riječ je o nečem novom i zabavnom, a u tome prepoznaju priliku da testiraju znanje vlastitog dijalekta, ali i poznavanje ostalih goranskih dijalekata", govori Mitrić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.