Hrvatski radio

Radio Rijeka

Izložba "Pogledaj klizište" na Građevinskom fakultetu u Rijeci

23.03.2022.

13:36

Autor: Neva Funčić

Što se klizišta oko Rječine tiče, proklizala je cesta prema Lopači

Što se klizišta oko Rječine tiče, proklizala je cesta prema Lopači

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Na Građevinskom fakultetu u Rijeci u srijedu se otvara izložba fotografija "Pogledaj klizište" s 28 fotografija klizišta u Hrvatskoj i svijetu te pričama koje ih prate. Dio je to programa 5. regionalnog simpozija o klizištima u Jadransko-balkanskoj regiji, koji se od 23. do 26. ožujka održava u Rijeci.

Klizišta su, nakon potresa, drugi vodeći prirodni hazard po broju stradalih i materijalnim štetama u svijetu, tumači dr. Željko Arbanas, šef katedre za geotehniku riječkog Građevinskog fakulteta. Godišnje u svijetu zbog klizišta pogine više od 10 tisuća ljudi, a materijalne štete penju se na više od 10 milijardi dolara, što je više od poplava, požara ili tsunamija, kaže Arbanas te dodaje da su vodeći uzroci klizišta kiše i potresi, ali i neprimjereni ljudski zahvati. 


Duže razdoblje kiša opasnije je od nagle i obilne kiše, a klimatske promjene s izmjenama režima dugih suša i dužih kišnih razdoblja nam ne idu u susret, govori Arbanas.


Susjedne Slovenija i Bosna i Hercegovina imaju više klizišta od Hrvatske, gdje su naročito opasne zone oko Zagreba i uz Rječinu, gdje je na području od Lukeža do Pašca klizište zapremine 25 milijuna kubika zemlje i kamenja. Velika klizišta ne možemo sanirati, nego samo zaobići, a posao znanstvenika je da utvrde kako nastaju, gdje se nalaze i što se s njima može događati, kaže Arbanas.


Hrvatska grupa za klizišta, sastavljena od znanstvenika s Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, treći je put proglašena svjetskim centrom izvrsnosti za umanjenje rizika od klizišta. Na riječkom simpoziju svoje će radove predstaviti znanstvenici iz sedam zemalja, najavio je profesor Arbanas. Poslušajte razgovor:

Tris: dr. Željko Arbanas o klizištima

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.