Hrvatski radio

Radio Rijeka

Jovanović: Posao pedagoga je da se glas djece u školi čuje što više

08.03.2023.

17:04

Autor: Tatjana Sandalj, Vedrana Lisica Pavlović

Jadranka Jovanović i Mirjana Kazija

Jadranka Jovanović i Mirjana Kazija

Foto: Vedrana Lisica Pavlović / Radio Rijeka

Iako nije bilo tako prije samo stotinu godina, danas se gotovo podrazumijeva da u zanimanjima vezanima uz odgoj i obrazovanje, u brojevima, prednjače žene. Kako je to kad na Dan žena obilježavaš odlazak u mirovinu? Razgovarali smo s umirovljenom pedagoginjom Jadrankom Jovanović iz O.Š. Dr. Andrije Mohorovičić iz Matulja.

Ispraćaj kolegica koje su otišle u mirovinu organiziran je u Osnovnoj školi Dolac, u okviru županijskog vijeća pedagoga osnovnih škola Primorsko-goranske županije. 


"To je posao koji pruža priliku da, profilom struke, utječete na brojne procese koji se događaju u školi. A ono što je najvažnije - i mislim da je to naš temeljni zadatak - da podržimo učenike da se razviju u kvalitetne, kreativne, smislene ljude, da budu pošteni", pri tom treba pomoći i roditeljima i učiteljima, govori Jadranka Jovanović.

Mi smo najznačajnija podrška djeci u školi. To je uvijek moguće, ali nije uvijek lako.

Jadranka Jovanović

"To zahtijeva i usavršavanje, da smo uvijek aktualni, da pratimo što se dešava i najvažnije - da čujemo glas djece. Glas djece se rijetko čuje u školi, a naš posao je da se dječji glas čuje što više" govori pedagoginja Jovanović.


A među mladim pedagozima, je otkriva naša sugovornica, sve više muškaraca i oni jako kvalitetno rade svoj posao. 


Jadranku Jovanović je u radne dane i uspomene vratila Vedrana Lisica Pavlović, poslušajte:

Jadranka Jovanović: Uvijek je moguće pomoći, ali nije lako.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.