Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kada ste posljednji put provjerili šećer u krvi?

14.05.2022.

13:07

Autor: Tatjana Sandalj

Kapljica krvi za test šećera u krvi

Kapljica krvi za test šećera u krvi

Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Prvi put u Hrvatskoj se u subotu 14. svibnja obilježava Hrvatski dan dijabetesa, a radi podizanja svijesti o toj bolesti. Šećerna bolest, tzv. tihi ubojica, treći je uzrok smrti u Hrvatskoj u kojoj svaka deseta osoba boluje od te bolesti.

Procjenjuje se da je u Hrvatskoj oko 500 tisuća oboljelih, a njih gotovo 40 posto i ne zna da u sebi nose jednu od najraširenijih kroničnih nezaraznih bolesti.


Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije dan prigodno obilježava nizom javnozdravstvenih aktivnosti na području županije. 


U subotu 14. svibnja održava se program u riječkom parku na Mlaki "Pale su maske, krećemo se i vježbamo do daske". Organizirano je vježbanje i mjerenje krvnog tlaka i šećera u sklopu projekta Živjeti zdravo – Volonteri u parku. Na opatijskom Mrkatu je organizirano završno obilježavanje Tjedna crvenog križa, Hrvatskog dana šećerne bolesti i Svjetskog dana hipertenzije uz organizirano mjerenje tlaka i šećera te prigodni program.


U utorak 17. svibnja na Rabu, u prostorijama rapske Ispostave NZJZ PGŽ mjerit će se krvni tlak i šećer. 


U srijedu 18. svibnja u riječkoj Gradskoj vijećnici bit će održana javnozdravstvena tribina "Brini za svoje zdravlje" povodom obilježavanja Hrvatskog dana šećerne bolesti, Svjetskog dana hipertenzije, EU dana debljine te Dana zdravih gradova. 


NZZJZ PGŽ poziva građane da se odazovu javnozdravstvenim aktivnostima jer je od iznimne važnosti bolest prepoznati na vrijeme i pravilno je liječiti, spriječiti ili odgoditi kronične komplikacije koje mogu bitno narušiti kvalitetu života bolesnika.


Povodom nacionalnog dana šećerne bolesti naša Neva Funčić razgovarala je s Dubravkom Jurišić Eržen, pročelnicom Zavoda za endokrinologiju, dijabetologiju i bolesti metabolizma KBC-a Rijeka,a razgovor možete preslušati OVDJE.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.