Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kako na Jadranskom moru prepoznajemo klimatske promjene?

16.10.2022.

08:21

Autor: Tatjana Sandalj

Jako jugo

Jako jugo

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Prilično su glasni oni koji tvrde da je ekstremno dugih sušnih razdoblja uz Jadran bilo i ranijih godina, da su prve jesenje kiše na riječkom području svake godine intenzivne i obilne. A što stvarno kažu podaci, mjerenja, studije, pitali smo geofizičara i klimatologa s Geofizičkog zavoda Andrija Mohorovičić, Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dr. Mirka Orlića.

Jadransko more čini tek 4,6 posto ukupne površine Sredozemnog mora i čini nam se da je premaleno da bi bilo bitno za razgovor o klimatskim promjenama. Međutim, baš kako se klimatske promjene vide na podizanju temperature i morske razine Jadrana, tako možemo govoriti i o međudjelovanju Jadrana i Sredozemlja.  


Najočitije na ljudske živote utječu klimatske promjene vidljive u atmosferi. Posebno intenzivno to primjećujemo kod ekstremnih pojava, suša ili nevremena, velikih količina kiše koje padnu u kratkom vremenu ili snažnih vjetrova 'kakve ne pamte ni najstariji'. 


Međutim, promjene su vidljive i u drugim dijelovima klimatskog sustava, pa tako i na moru. I to postupne promjene prosječnih vrijednosti, ali i ekstremne pojave. 


Dakle, među parametrima koji govore o klimatskim promjenama najčešće spominjemo globalni porast temperature zraka. Kada je o oceanima riječ promatraju se temperature, salinitet i intenzitet protoka morskih struja. Međutim, tumači akademik Mirko Orlić, posebno su zanimljive promjene morske razine, a te se promjene vide i u Sredozemnom i u Jadranskom moru. 


Na Sredozemlju i u Jadranu, govori dr. Orlić, morska razina se neko vrijeme podizala relativno sporo, ali je u novije vrijeme taj proces puno brži. Bilježi to i mjerna stanica u Bakru, naš najstariji mareograf na kojem bilježimo podatke od 1929. godine. A svi koji žive uz obalu Jadranskog mora to osjećaju kao sve češće poplavljivanje brojnih lokacija u vrijeme nevremena. 


U sustavu u kojem je sve povezano, koliko ono što se događa s našim malim i plitkim Jadranskim morem utječe na Sredozemno more? Ili u još široj slici - možemo li govoriti o konkretnim utjecajima Jadrana na klimatske promjene?


O klimatskim promjenama i Jadranskom moru dr. Orlić govorio je na znanstveno-stručnom skupu što je održan na Krku, u organizaciji Udruge Morski obrazvoni centar Pula te Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru. A onda smo razgovarali i u Akademskih kvarat ure, poslušajte:

Akademskih kvarat ure: Mirko Orlić o klimatskim promjenama na Jadranu

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.