Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kako plavo svjetlo utječe na naš ritam spavanja?

14.03.2023.

14:22

Autor: Tatjana Sandalj

Što manje plavog svjetla ekrana, ali i hladne led rasvjete prije spavanja - to bolje!

Što manje plavog svjetla ekrana, ali i hladne led rasvjete prije spavanja - to bolje!

Foto: Lalmch / Pixabay

Koji nas to biološki mehanizmi svaku večer uljuljaju u san i kako se prema njima trebamo odnositi? Kako plavo svjetlo utječe na poremećaje cirkadijalnih ritmova i spavanja, pitali smo izv. prof. dr. sc. Rozi Andretić Waldowski s Odjela za biotehnologiju riječkog sveučilišta. 

Plavo svjetlo je dio normalnog sunčevog spektra svjetlosti. Čovjek je, kao i druga bića, evoluirao na način da je prilagođen prirodnom ritmu izmjene dana i noći. I na taj način smo sretno živjeli, govori dr. Andretić Waldowski, do unatrag stotinjak godina. 


Umjetna rasvjeta omogućila nam je da budemo dulje budni i aktivni, a posebno posljednjih 10-20 godina kada su računala i pametni telefoni postali dio svakodnevice. Sada ostajemo budni i radimo 24 sata na dan, a naši organizmi su zbunjeni, jer zasloni računala i mobilnih uređaja emitiraju plavo svjetlo.

U pola noći naš organizam misli da je podne, jer možda prima istu količinu plave svjetlosti kao što bi primao da smo vani na suncu tijekom dana.

Rozi Andretić Waldowski

Činjenica da je naš organizam zbunjen mijenja naš metabolizam, mijenja funkciju organa, lučenje hormona, regulaciju temperature i niz drugih fizioloških procesa u organizmu što nas čini umornima. Osm toga, često ne možemo zaspati onda kada bismo trebali spavati. 


Cirkadijalni ritmovi su biološki ritmovi, a termin dolazi iz latinskog i znači 'otprilike dvadesetčetverosatni'. Svatko od nas ima ugrađen otprilike dvadesetčetverosatni ritam koji je usklađen s prirodnim ritmom izmjene dana i noći. 


Primjerice, ako nas tkogod zatvori u prostor bez svjetlosti, naše tijelo zadržat će uobičajeni ritam aktivnosti i spavanja koji traje otprilike 24 sata. 


Cirkadijalni ritam regulira sve druge ritmove u našem tijelu, od već spomenutih fizioloških, do kognitivnih funkcija, brzne reagiranja, sposobnosti pamćenja, učenja itd. 


Stoga za održavanje prirodnog i urednog ritma spavanja treba što više vremena provoditi na otvorenom, na danjem svjetlu i što manje se, prije spavanja, izlagati umjetnom plavom svjetlu uređaja i hladne led rasvjete.


Odnos plavog svjetla i spavanje dio su interaktivnog programa naslovljenog "Why should you NOT swipe up? - psihologija u pozadini swipeanja" što će, u okviru riječkog Tjedna mozga, biti održan u riječkom Klubu mladih u Barčićevoj u utorak 14. ožujka u 20 sati.  


Dr. Andretić Waldowski podsjeća nas na još neke dobre navike kojima možemo pomoći sami sebi da bismo se lakše uspavljivali, u razgovoru što ga možete preslušati u nastavku:

Andretić Waldowski o plavom svjetlu i spavanju:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.