Hrvatski radio

Radio Rijeka

Počelo drugo polugodište

07.01.2022.

16:23

Autor: Hina

Štrajk u Hrvatskim školama (Goran Jakus/PIXSELL)

Štrajk u Hrvatskim školama (Goran Jakus/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs u petak je najavio da nastava u školama počinje u ponedjeljak uživo kako je to predviđeno nastavnim planom i kalendarom, uz izuzetak jednog manjeg mjesta gdje se zbog epidemiološke situacije prelazi na online nastavu.

Odluke o eventualnom prelasku na online nastavu donosit će se na lokalnoj, regionalnoj razini u suradnji s ministarstvom, rekao je Fuchs na konferenciji za novinare: "Zasad nema najave ni od jedne županije da o tome razmišlja."


Ponovio je kako je Vlada cijelo vrijeme inzistirala na tome da se nastava održava uživo, te je smanjena na najmanju mjeru online nastava, koja ima negativnih strana bez obzira na to što je napravljena po svim standardima. Online nastava, dodao je, nije sretno rješenje za obrazovanje djece i mladih ljudi, imajući na umu negativne posljedice izoliranosti na razvoj djece.


"Mjere u školama ostaje kakve su i do sada.  U studenome je donesena odluka da svi učenici od 5. razreda nadalje prilikom izvođenja nastave nose maske. Djeca od 1. do 4. razreda ostaju u tzv. balončićima, uz izuzetke kad se ne može drugačije organizirati čuvanje djece i produžena nastava", dodao je.


Procijepljenost nastavnika bitno se podigla, prosjek je oko 71 posto, u visokoobrazovnom sustavu oko 85 posto, u srednjoškolskom 70,3 posto, te oko 70 posto u osnovnoškolskom, rekao je ministar.


Za Primorsko-goransku županiju početak nastave uživo potvrdila je pročelnica za školstvo Edita Stilin, poslušajte:

Stilin: u ponedjeljak je povratak u školske klupe

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.