Hrvatski radio

Radio Rijeka

Noć istaživača u prostoru Export drva

11.09.2022.

13:41

Autor: Neva Funčić, Tatjana Sandalj

default error photo

Europska noć istraživača vraća se u Rijeku prve subote u listopadu i u Exportdrvo na Delti dovodi 86 znanstvenika s 11 fakulteta riječkog sveučilišta. Program je prvotno najavljen za posljednji petak u rujnu, ali je zbog vremenskih neprilika pomaknut za jedan dan odnosno danas.

Cilj je znanost približiti mladima i pokazati koliko istraživanja mogu biti zabavna i zanimljiva, ali i pokazati koliko je zananost važna, najavila je rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija


Smatra da su upravo znanstvenici dužni jačati znanstvenu sliku svijeta, u vrijeme skepticizma i promoviranja prava na naznanstvene istine. "Duboko sam uvjerena da je to pogrešno. Naša je poruka da postoji dobro i utemeljeno znanje koje baštini metode znanosti", poručila je rektorica.


Europska noć istraživača je glavna manifestacija europskog projekta Blue-connect. U pet hrvatskih obalnih gradova znanstvenici će na javnim gradskim lokacijama predstaviti svoj rad te pružiti posjetiteljima mogućnost sudjelovanja u zanimljivim predavanjima, eksperimentima i raznim interaktivnim radionicama. 


U Rijeci će, u Exportdrvu od 17 do 22 sata, biti postavljeno 20 znanstvenih postaja na kojima se predstavlja 86 znanstvenika iz 11 sastavnica UNIRI. Po prvi put se uz prirodne i tehničke znanosti predstavljaju i društvene i humanističke, najavila je Lea Perinić, savjetnica Centra za istaživanje i inovacije Sveučilišta u Rijeci.


Jedan od ponuđenih programa bit će i "sudnica" Pravnog fakulteta u Rijeci. Pravnici u u Noći sudjelovali još 2018. i 2019. godine, a dr. Ivan Kunda podsjeća da su svake godine pokušali - i uspijevali - intrigantnim temama privući mlade. Ove godine govorit će o temi "Hrana i zdravlje: što nam proizvođači (ne)govore". Na optuženičkoj klupi naći će se reklame, a od publike u poroti očekuje se aktivno sudjelovanje u raspravi. 


U dotatnom programu bit će predstavljen Step Ri i mogućnosti primjene znanosti u znanstveno- tehnologijskom parku te EU kutak u kojem će se predstaviti YUFE- Mreža mladih sveučilišta za budućnost Europe.


Moto ovogodišnje noći istaživača je - Ja istražujem! Poslušajte poziv na Noć istraživača i poseban poziv u "sudnicu":

Akademskih kvarat ure: Što sve nudi riječka Noć istraživača?

Akademskih kvarat ure: Dođite u sudnicu!

Sjećate se gužve s prve riječke Noći istraživača 2013.?

Sjećate se gužve s prve riječke Noći istraživača 2013.?

Foto: Boris Kanazir / Radio Rijeka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.