Hrvatski radio

Radio Rijeka

Novo vrijeme za stare stvari! Festival ove godine na temu starog tekstila

21.11.2022.

11:15

Autor: Hina

Riperaj

Riperaj

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Riječko Komunalno društvo Čistoća najavilo je Festival "Novo vrijeme za stare stvari 2.", na kojemu će se, od 22. do 26. studenoga, u gradskoj radionici Riperaju obilježiti Europski tjedan za smanjenje otpada.

Iz Čistoće ističu da im je cilj obilježiti ovogodišnji Europski tjedan za smanjenje otpada ponajprije podizanjem svijesti o utjecaju koje otpadni tekstil ima na okoliš.


Edukativnim radionicama prenamjene tekstila i buvljakom rabljene odjeće nastojat će potaknuti sudionike na promišljanje o promjeni načina kupovine, korištenja i mogućnostima ponovne uporabe odjeće i tekstila.


U sklopu festivala bit će održana edukativna i kreativna radionica za djecu o izradi lutaka od tekstila. Učenici će učiti kako od starog tekstila izraditi ukrasne zvjezdice, a najavljena je i radionica izrade vrećica za darove od starog tekstila.


Posljednjeg dana Festivala u Riperaju će biti Veseljak Buvljak, na kojemu će zainteresirani moći razgledati i kupiti second-hand odjeću.


Europski tjedan za smanjenje otpada je najveća europska inicijativa koja promiče aktivnosti podizanja svijesti o održivom upravljanju resursima i gospodarenju otpadom, a ove godine se obilježava od 19. do 27. studenoga. Glavna tema je "Kružni i održivi tekstil".


Na sudjelovanje se potiču svi, od lokalne samouprave, privatnih poduzeća, škola, organizacija civilnog društva do građana, a cilj je podizanje svijesti o važnosti smanjenja otpada, ponovnoj uporabi proizvoda te poticanju na pravilno postupanje s otpadom. 


Mjesto održavanja festivala u Rijeci je Riperaj, gradska radionica Čistoće za besplatne popravke koja radi cijele godine. Osnovana je u listopadu 2019., a do danas je u njemu popravljeno više od 4000 predmeta te održano više od 70 radionica o sprečavanju nastanka otpada i ponovnoj uporabi u svakodnevnom životu.


O festivalu je u emisiji Tris Neva Funčić razgovarala s koordinatoricom iz Čistoće Mirtom Stipeč, poslušajte:

Tris: Mirta Stipeč o festivalu u Riperaju

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.