Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: kreću radovi na četiri srednje škole iz Mreže kom5entnosti

13.07.2022.

15:22

Autor: Tatjana Sandalj

S jednog od doručaka s poznatima u Ugostiteljskoj školi Opatija

S jednog od doručaka s poznatima u Ugostiteljskoj školi Opatija

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

U Rijeci su potpisani ugovori s izvođačima o adaptaciji srednjih škola koje sudjeluju u projektu Mreža kom5entnosti, a to su: Ugostiteljska škola Opatija, škola dr. Antuna Barca iz Crikvenice, škola Hrvatski kralj Zvonimir iz Krka i škola Ambroza Haračića iz Malog Lošinja te Trgovačko-ugostiteljska škola iz Karlovačke županije.

Potpisavanjem ugovora opatijska škola, koja je Regionalni centar kompetentnosti u sektoru ugostiteljstva i turizma, te njeni partneri počeli su proces koji bi trebao završiti u travnju iduće godine.


Primjerice, u obje zgrade opatijske škole predviđeni su radovi energetske obnove pročelja, sanacija krova, adaptacija interijera, radovi na grijanju i hlađenju, ali i uređenje praktikuma za posluživanje i dvaju kabineta za kuharstvo, prenamjenu prostora u novi praktikum kuharstva i slastičarstva te uređenje novog informatičkog kabineta. 


Novouređeni kabinet kuharstva i posluživanja dobit će i škole u Malom Lošinju i Krku, a škola u Crikvenici će, osim kabineta kuharstva i slastičarstva, dobiti prilaz i sanitarni čvor prilagođen osobama s invaliditetom. 


S partnerima iz Karlovačke županije podijelit će više od 12 milijuna kuna za infrastrukturu te više od osam milijuna kuna za opremu kabineta, a najveći dio kolača financiranog sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj pripast će opatijskoj Ugostiteljskoj školi, 17 milijuna kuna. Obzirom da su cijene radova narasle, Primorsko-goranska županija već je predvidjela ulaganje dodatnih sredstava.


Veseli i podatak da je Ugostiteljska škola Opatija prvi put poslije niza godina u prvom krugu upisa u prve razrede popunila sva mjesta u svim programima: konobari, kuhari, slastičari i turističko-hoteljerski komercijalisti.  


Ravnateljica Ugostiteljske škole Sibila Roth istaknula je kome je sve novo namijenjeno, a poslušajte i što učenik trećeg razreda Patrik Ibišević kaže o tome što će im značiti sve novosti:

Za bolje ugostiteljske kompetencije

S potpisivanja ugovora s izvođačima

S potpisivanja ugovora s izvođačima

Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.