Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: u školskim klupama nekoliko razreda manje, ali je prvašića - više

05.09.2022.

10:30

Autor: N. Funčić, I. Pavletić Crnić, N. Lučić, Hina

Prvi dan nove školske godine

Prvi dan nove školske godine

Foto: Vjeran Žganec Rogulja / Pixsell

Za više od 460 tisuća školaraca u Hrvatskoj počela je nova školska godina. I u Primorsko-goranskoj županiji je u školskim klupama manje učenika nego lani: u osnovnim školama ih je je ukupno 19.230, pet manje nego lani, a u srednjima 9.230, znači 11 učenika manje. Dobra je vijest da je porastao broj prvašića! U plusu su škole u Mrkoplju, Čabru, Bribiru, Lovranu i Kostreni, a prvašići u Mošćeničkoj Dragi su danas došli u obnovljenu školu. 

U Primorsko-goranskoj županiji u škole je krenulo oko 28,5 tisuća učenika, a prvi put će u školske klupe sjesti više od 2,5 tisuće primorsko-goranskih prvašića. Nakon dvije godine s nizom epidemioloških mjera, nastava počinje po starom - bez razmaka i maski.


Po podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO), u školskoj godini 2022./2023. osnovnu školu pohađat će oko 310.000 učenika, od kojih je nešto manje od 36.000 prvašića, dok će ih u srednjim školama biti ukupno 154.400.


Nova školska godina učenicima donosi i neke promjene. Za maturante je najveća promjena u polaganju hrvatskoga jezika, za koji će od sada ispit biti jedinstven, odnosno na jednoj razini, a esej će ponovno biti uvjet prolaznosti na tom ispitu. 


Svi će osmaši pisati nacionalne ispite iz osam predmeta: hrvatskoga, matematike, biologije, fizike, kemije, prvog stranog jezika, geografije i povijesti. Nacionalne ispite, kao pilot projekt, pisat će i učenici petih razreda u 81 školi i to iz hrvatskog, matematike te prirode i društva.


Srednjoškolci Grada Zagreba, Primorsko-goranske i Krapinsko-zagorske županije fakultativno će moći izabrati predmet Škola i zajednica.


Kalendar nastavne godine: 

Na prve praznike učenici će ići 31. listopada, kada počinje jesenski odmor, s kojega se na nastavu vraćaju 2. studenoga. Prvi dio zimskoga odmora počinje 27. prosinca i traje do 5. siječnja, a drugi dio zimskoga odmora traje od 20. do 24. veljače. Proljetni odmor bit će od 6. do 14. travnja. Nastavna godina završava 21. lipnja, a za učenike završnih razreda srednjih škola 26. svibnja.


Za 62 prvašića u Osnovnoj školi "Nikola Tesla" u Rijeci organizirana je vesela dobrodošlica ostalih učenika i učitelja. Uzbuđenje nisu skrivali ni prvašići, ni učitelji, ali ni ravnateljica Tatjana Bandera Mrakovčić koja se veseli novoj školskoj godini i posebno činjenici da se nastava vraća u uobičajeni predpandemijski ritam. 


Zbog vrlo nepovoljne demografske situacije, u Gorskom kotaru se na početku svake školske godine upisni pokazatelji prate s posebnom pozornošću, jer se iz njih iščitavaju i aktualni, depopulacijski trendovi. Ohrabruje podatak da je u goranske osnovne škole upisano desetak prvaša više nego lani. Međutim, usporedi li se taj pokazatelj s brojem djece koja su ljetos završila osme razrede, u razredne klupe osnovnih škola Gorskog kotara danas je sjelo ukupno 11 učenika manje nego prije godinu dana. 


O rastu broja prvašića u PGŽ govori županijska pročelnica za školstvo Edita Stilin; Osnovna škola u Delnicama nije ponovila iznimno dobre prošlogodišnje rezultate upisa, ali ravnatelj delničke škole Mladen Bolf nije nezadovoljan; poslušajte i što je Bandera Mrakovčić savjetovala roditeljima osnovnoškolaca, a onda i kako to sve izgleda zvijezdama dana - prvašima:

Koliko je prvašića više nego lani u školama PGŽ?

Bolf: Četrdesetak prvašića, to je naša realnost.

Bandera Mrakovčić: Stvarno želim što normalniju školsku godinu svima! A što kažu zvijezde dana?

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.