Hrvatski radio

Radio Rijeka

Posljednje srijede u veljači nose se ružičaste majice!

22.02.2023.

14:43

Autor: Tatjana Sandalj

Ružičaste majice u posjeti kod opatijskih vatrogasaca

Ružičaste majice u posjeti kod opatijskih vatrogasaca

Foto: - / DND Opatija

Posljednja srijeda u veljači je u Hrvatskoj Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, u svijetu se obilježava kao Dan ružičastih majica. S djecom u ružičastim majicama družili su se i fotografirali prolaznici na ulicama Opatije i Lovrana, u organizaciji Društva naša djeca Opatija.

Galerija
Stop nasilju među djecom!, Foto: -/DND Opatija
Zona nenasilja!, Foto: -/DND OpatijaRužičaste majice bile su i u ljekarni, Foto: -/DND OpatijaDan ružičastih majica na opatijskom mrkatu, Foto: -/DND Opatija

Bilo je to u Kanadi 2007. godine. Jedan je dječak, u znak podrške majci koja je bolovala od raka, u školu odjenuo ružičastu majicu. Zbog toga su ga šikanirali i maltretirali. Idućeg dana su njegovi razredni kolege u školu došli u ružičastim majicama, u znak podrške njemu i njegovoj majci. 


Tako je ružičasta majica postala simbol tolerancije drugog i drugačijeg, ali i simbol borbe protiv nasilja među vršnjacima.  


Program su, uz Dan ružičastih majica, organizirali u Društvu naša djeca Opatija od 2014. godine, a 2017. godine Hrvatski sabor je posljednju srijedu u veljači proglasio Nacionalnim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja. 


Proteklih godina najprije je obilježavanje dana omela pandemija, a sada posljednja srijeda u veljači pada u tjednu kad su djeca na školskim praznicima. Stoga su u Opatiji i Lovranu bili članovi Dječjeg foruma Lovran i vijećnici XIII. saziva Dječjeg gradskog vijeća Opatije koji nisu nikamo otputovali. Idućega tjedna, najavila je tajnica DND Sanja Škorić, bit će svi skupa u školi i cijelu priču ponoviti za učenike. 


A na razne oblike nasilja neprestano treba podsjećati, jer je, prema izvješću pravobraniteljice za djecu, vršnjačko nasilje je u porastu. Dijelom je to zbog toga što, pogotovo kada je o nasilju na internetu riječ, djeca nisu samo žrtve nego su često i nasilni prema drugima. Pri tom određene oblike ponašanja uopće ne prepoznaju kao nasilje, upozorila je Škorić. 


Educirati treba svih, govori Škorić: roditelje, odgajatelje u vrtićima, nastavnike u školama, pa i političare u parlamentu. Naime, odrasli često ne prepoznaju situacije u kojima se ponašaju kao nasilnici, a pri tom zaboravljaju da djeca ponašanje uče ugledajući se na starije. 


Poslušajte razgovor:

Dan ružičastih majica

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.