Hrvatski radio

Radio Rijeka

Povjesničar s argumentiranim odgovorima na pitanja bez konsenzusa

05.02.2023.

15:54

Autor: Tatjana Sandalj

Mladi povjesničar dr. Feđa Milivojević

Mladi povjesničar dr. Feđa Milivojević

Foto: Feđa Milivojević, privatni arhiv / -

U knjizi "Cezarov Ilirik" dr. sc. Feđa Milivojević, poslijedoktorand Odsjeka za povijest riječkog Filozofskog fakulteta, nudi argumentirane odgovore na pitanja o kojima još nije postignut znanstveni konsenzus. 

Odnosno, tako piše u obrazloženju državne nagrade za znanost što ju je Feđa Milivojević dobio u kategoriji znanstvenih novaka, u području humanističkih znanosti, polju povijesti, grani stare povijesti.

Knjiga je sinteza dosadašnjih znanja, a na sintezama gradimo dalje. Bila bi šteta da ove moje ideje ostanu jedine u sljedećih 20-30 godina, da ne budu opovrgnute. Jer jedino tako znanost napreduje.

Feđa Milivojević

Nagrada je stigla zbog znanstvene knjige "Cezarov Ilirik" čija je tema jedno od ključnih razdoblja interakcije rimskog svijeta s istočnom obalom Jadrana i njenim zaleđem, odnosno širim iliričkim područjem čije granice nisu baš precizno određene.


Jedno od ključnih pitanja povjesničara još uvijek je vrijeme osnivanja provincije Ilirik. Naime, nekadašnji Rim nije osnivao provincije ukazima ili kakvim sličnim dokumentima, ističe Milivojević. Ali, proučavajući dokumente otkrivamo da upravitelji pojedinih provincija za iste probleme primjenjuju ista pravila i zakone kakve su primjenjivali drugdje.


I upravo zbog toga što je Cezarov Ilirik promatrao u širem kontekstu rimske uprave drugim područjima na Sredozemlju, otkrivajući da probleme na koje nailaze povjesničari proučavajući istočnu obalu Jadrana mogu rješavati provjeravajući analogije u drugim provincijama, mladi je povjesničar rješavao probleme na inovativan način.


Kako to znanstveno dijelimo povijest, zašto Ilirik nije isto što i Ilirija, kako je to raditi u rimskim i njemačkim knjižnicama i surađivati s kolegama povjesničarima iz inozemstva, poslušajte u razgovoru za emisiju Akademskih kvarat ure:

Akademskih kvarat ure: povjesničar Feđa Milivojević

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.