Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prva riječka generacija polaznika međunarodne mature: The great program!

05.06.2023.

15:40

Autor: Neva Funčić

Učenici s nastavnicima i predstavnicima PGŽ

Učenici s nastavnicima i predstavnicima PGŽ

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Župan primorsko-goranski Zlatko Komadina i pročelnica za školstvo Edita Stilin primili su nastavnike i učenike Prve riječke hrvatske gimnazije uključene u program međunarodne mature. U prvoj generaciji program prati deset učenika trećih razreda, slušaju šest predmeta od kojih je dio izborni, a ispite polažu na kraju srednje škole.

Rijeka je, nakon Varaždina i Zagreba, treći grad u Hrvatskoj s programom međunarodne mature. PGŽ je u pripremu projekta koja je počela 2019. godine uložila 75 tisuća eura, a škola je zadovoljila kadrovske i materijalne preduvjete za sticanje međunarodne licence, koju će morati obnavljati svake školske godine. 


U program međunarodne mature, International Baccalaureate Diplome Programme, u prvoj je godini uključeno deset učenika trećih razreda gimnazije.


IB DP predsveučilišni program provodi se u trećem i četvrtom razredu srednje škole, mogu ga upisati svi koji redovno završe drugi razred s najmanje vrlo dobrim uspjehom i priprema učenike za međunarodnu maturu koja je priznata na brojnim sveučilištima diljem svijeta.


Program stavlja naglasak na razvijanje vještina i praktičnog znanja, a učenici sami biraju predmete iz šest skupina. Nastava je, osim nastave hrvatskoga jezika, na engleskom jeziku, a ispiti se polažu na kraju školovanja. 


Informativne provjere znanja su u prosincu, ožujku i lipnju, no bez ocjena. Svaki sljedeći ispit je kumulativan i traži i ranije stečena znanja, a za učenike je obavezno i uključivanje u sportske te volonterske aktivnosti kojima pomažu zajednici.


Interes je sve veći, pa PHRG ove godine očekuje upis dvostruko više učenika, a radi se i na tome da nastava po međunarodnom programu počne već od prvog razreda, rečeno je na prijemu u županiji. 


Uz ravnateljicu Prve riječke hrvatske gimnazije Jane Schlaunich, prijemu su sprisusvovali i koordinator programa Deni Kirinčić, nastavnica managementa Bisera Karanović, nastavnik matematike Aljoša Matulić te učenici Erik Černeka, Maxsim Develić, Ena Šoić, Mara Biljan i Lara Vrgoč. Poslušajte razgovor:

Riječki IB maturanti

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.