Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječki Fakultet dentalne medicine prati suvremene trendove

14.05.2022.

14:57

Autor: Tatjana Sandalj

Niste sigurni što se događa u vašoj usnoj šupljini? Pitajte stručnjaka!

Niste sigurni što se događa u vašoj usnoj šupljini? Pitajte stručnjaka!

Foto: - / Pixabay

Fakultet dentalne medicine u Rijeci pohađa tridesetak studenata po godini, a čak dvije trećine svake grupe nije iz Rijeke ili okolice nego dolaze iz Istre, Dalmacije, Slavonije. Studij na engleskom jeziku slušaju studenti iz Slovenije, Italije, Njemačke i Francuske.

Četrdesetak zaposlenih, unatoč skupoći novih tehnologija, prate trendove suvremene dentalne medicine, a u nastavi organiziraju puno praktičnih sati za buduće stomatologe. Prošle godine organizirali su i međunarodnu ljetnu školu ortodoncije.


Na ovogodišnjim danima fakulteta predstavili su online udžbenik "Dentalna implantologija" što su ga potpisali dr. Tomislav Ćabov i dr. Zoran Kovač. Zanimljiv je razlog zašto je udžbenik objavljen u online izdanju. Tako je, naime, lakše mijenjati sadržaj i nadopunjavati ga novim spoznajama.   


Među njihovim znanstveno-istraživački projektima su, primjerice, istraživanje utjecaja općeg zdravlja na oralno zdravlje, ali i Kraniodentofacijalna biometrija – 2D i 3D tehnologija u identifikaciji, dijagnostici i terapiji. Na projektima surađuju s Medicinskim fakultetom u Rijeci i s Fakultetom za dentalnu medicinu i zdravstvo iz Osijeka.


Fakultet dentalne medicine je jedna od manjih članica Sveučilišta u Rijeci, a unatoč dugoj tradiciji obrazovanja stomatologa u Rijeci, zapravo je riječ o vrlo mladoj ustanovi, podsjetili smo se u razgovoru s dekanicom, specijalistkinjom oralne patologije dr. Sonjom Pezelj Ribarić. Poslušajte Akademskih kvarat ure:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.