Hrvatski radio

Radio Rijeka

Učenici Viškova i Pećina među najboljima u nacionalnom projektu Digitalni inkubator

30.06.2022.

14:08

Autor: Tatjana Sandalj

Učenici OŠ Sveti Matej Viškovo na dodjeli nagrada Digitalnog inkubatora

Učenici OŠ Sveti Matej Viškovo na dodjeli nagrada Digitalnog inkubatora

Foto: Mirko Czukor / Institut za inovacije

Među najboljim mladim inovatorima osnovnoškolcima u projektu Digitalni Učenički inkubator drugo mjesto osvojio je tim Osnovne škole Sveti Matej Viškovo, a treće mjesto tim Osnovne škole Pećine iz Rijeke. Čestitamo!

U drugoj godini projekta Digitalni inkubator, kojim se trenira kreativnost i poduzetnički duh mladih iz cijele Hrvatske, sudjelovalo je više od 2500 učenika i studenata, više od 140 škola i više od 60 fakulteta. 


Osnovnoškolci iz Viškova u projektu su sudjelovali s dvije ideje. "Oči pune života" razvijene su kako bi učenici razvili empatiju prema osobama treće životne dobi, a starijima umanjila usamljenost. Taj je projekt osvojio drugo mjesto i nagrađen je s pet tisuća kuna. 


Osnovnoškolci Pećina osvojili su treće mjesto s projektom "Interaktivni memory". Učenici šestog razreda izradili su društvenu igru s taktilnim elementima, pa igru mogu igrati i osobe oštećenog vida, a uz to su osmislili i radio igrokaz i autorsku pjesmu, sve inspirirano pričom "Maca papučarica" Ele Peroci.


Među TOP 5 ušao je i projekt "Create for the change" osnovnoškolaca s Viškova, a namijenjen zajedničkom radu učenika i roditelja da bi se kreativnost razvijala od najranije dobi. 


Učeničke radove predstavljaju mentorice, Ksenija Sobotinčić Štropin iz škole Pećine i Jasmina Mamula iz škole Sveti Matej, poslušajte:

OŠ Sveti Matej Viškovo: Jasmina Mamula

OŠ Pećine: Ksenija Sobotinčić Štropin

Digitalni inkubator za razvoj kreativnosti i inovacijskih projekata by Hrvatski Telekom je online projekt što ga organiziraju Institut za inovacije, Školska knjiga te Znanstveni centar izvrsnosti za školsku efektivnost i menadžment, a organiziran je u dva dijela, kao Učenički inkubator za osnovnoškolce i srednjoškolce te Inovacijski inkubator za studente.


Mladi ljudi svoje ideje razvijaju u suradnji s mentorima i partnerima koje osigurava Institut za inovacije, a cijeli je projekt za sve sudionike besplatan.


Najbolji osnovnoškolski tim iz OŠ Ljudevita Gaja iz Nove Gradiške razvio je Smarty aplikaciju za pomoć u učenju i unapređenju obrazovanja. 


Na srednjoškolskoj razini pobijedili su učenici Ekonomske i upravne škole Osijek koji su razvili Likvidatory - inovativnu društvenu igru koja pomaže povećati poduzetničku pismenost.


Studenti su odgovarali na izazove pojedinih industrija i vodećih kompanija u regiji pa su na natječaju Hrvatskog Telekoma pobijedili studenti Ekonomskog fakulteta u Zagrebu koji su razvili VR ekosustav za razvoj sadržaja i unapređenje iskustva i doživljaja korisnika, a oni su i generalni pobjednik druge sezone Digitalnog inkubatora. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.