Hrvatski radio

Radio Rijeka

Vanda Juranić Lisnić: Uspješna medicina je interdisciplinarna znanost

01.02.2023.

10:00

Autor: Tatjana Sandalj

Vanda Juranić Lisnić

Vanda Juranić Lisnić

Foto: Vanda Juranić Lisnić, privatni arhiv / -

Imunologinja i virologinja prof. dr. Vanda Juranić Lisnić s Medicinskog fakulteta u Rijeci dobitnica je državne nagrade za znanost u području biomedicinskih znanosti za 2021. godinu. Razgovarali smo u emisiji Akademskih kvarat ure.

Uvijek je dobro vidjeti kako znanstveno-istraživačke grupe rastu i kako iz njih izrastaju znanstvenici koji vode nove projekte, formiraju nove istraživačke grupe. U slučaju Vande Juranić Lisnić, znanstvena grupa iz koje je izrasla bio je tim akademika Stipana Jonjića, pa je državna nagrada povod za nastavak razgovora o njenom istraživanju biologije i patogeneze citomegalovirusne infekcije u jajnicima.


Uglavnom, svi poznaju nekoga kome, kada se uzruja ili padne imunitet, izbije herpes. Herpesvirusi su za istraživanja zanimljivi jer su, za virusne pojmove, veliki i jer već dugo žive s ljudima pa su naučili kako manipulirati našim imunološkim sustavom.


Obitelji herpesvirusa pripadaju i citomegalovirusi koje tim dr. Jonjića godinama proučava. Obzirom na to da ta vrsta virusa, kada se njime prvi put zarazi trudnica, rado prelaze na novorođenče i mozak ploda, Juranić Lisnić je sa svojim timom istraživala način na koji citomegalovirusi napadaju jajnike te utjecaj te infekcije na plodnost i trudnoću.


Otkrili su da, prilikom akutne infekcije, virusa ima jako puno u jajnicima i to baš u tzv. žutom tijelu koje hormonima održava trudnoću prva tri mjeseca. Inficirano žuto tijelo ne može obavljati svoju funkciju, a to utječe na ne/uspješno održavanje trudnoće.


Istraživačima je bilo zanimljivo i to što virus nije napao folikule koji čuvaju jajne stanice. A onda se istraživanja i nastavljaju u smjeru ispitivanja načina na koji se folikuli brane od zaraze. Znanstvena otkrića opisana su u radu koji je upravo 2021. godine objavljen u prestižnom časopisu Immunity.


Uspješna medicina je interdisciplinarna znanost.

Vanda Juranić Lisnić

Silom prilika, tijekom 2020. i 2021. svi smo se bavili virusom kojeg popularno zovemo kovid. I u Centru za proteomiku Medicinskog fakulteta u Rijeci bilo je to jako intenzivno razdoblje jer su nastavili rad na postojećim istraživanjima, ali su i otvorili nova područja.


Juranić Lisnić je uspjela razviti, provesti validaciju i implementirati novi, pojednostavljeni test za detekciju SARS-CoV-2 genoma koji se danas rutinski koristi u svakodnevnom radu Laboratorija za brzu molekularnu dijagnostiku hitne medicine riječkog KBC-a.


Pri tom, ističe naša sugovornica, izvrsno su surađivali sa zaposlenima na hitnoj medicini od kojih se ne očekuje da se bave imunologijom. Ta prva suradnja rezultirat će vjerojatno i nekim novim testovima u budućnosti.


Dobro je raditi u okruženju koje potiče nove smjerove istraživanja, govori Vanda Juranić Lisnić u Akademskih kvarat ure. A drži li ona, kao znanstvenica i žena, sve kantune u svim svojim kućama, poslušajte u razgovoru:

Akademskih kvarat ure: Vanda Juranić Lisnić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.