Hrvatski radio

Radio Rijeka

Vladimira Vuletić: Hranom možemo liječiti i spriječiti demencije

15.03.2023.

13:45

Autor: Neva Funčić

Hrana i/za mozak

Hrana i/za mozak

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Sa starenjem stanovništva možemo očekivati pandemiju demencije, rekla je neurologinja Vladimira Vuletić te naglasila da se 40 posto bolesti demencija može spriječiti izborom hrane, fizičkom aktivnošću i mentalnim radom.

Mediteranska prehrana s puno lisnatog povrća i ribe pomaže u prevenciji i liječenju demencije, rekla je profesorica Vladimira Vuletić, predstojnica Klinike za neurologiju riječkog KBC-a. 


Na sprečavanje bolesti povoljno utječe i druženje i učenje, kao i rješavanje mentalnih zadataka. Ketogene dijete pomažu i u ublažavanju simptoma epilepsije, tumači Vuletić. 


Dodaje da ubrzani urbani ritam života s povećanim unosom peciva i pržene hrane pogodije razvoju bolesti demencije.Uputa je jednostavna: kretanje treba povećati; šećere i pržene obroke smanjiti te planirati i unaprijed pripremati obroke za sve članove obitelji, naročito one koji zbog škole i posla dulje izbivaju iz kuće.


U svijetu oko 50 milijuna ljudi živi s demencijom, a do 2050. godine očekuje se povećanje tog broja na 152 milijuna. Postoji nekoliko čimbenika rizika na koje možemo utjecati, poput visokog krvnog tlaka, gubitka sluha, depresije, šećerne bolesti, fizičke neaktivnosti, pušenja i socijalne izolacije.


Osim liječenja lijekovima, oboljelima se preporučuje tjelesna i kognitivna aktivnost te promjena prehrane, a tribina "Možemo li hranom liječiti epilepsiju i demencije?" održava se u srijedu 15. ožujka u 14:30 na Fakultetu zdravstvenih studija u Rijeci. 


Poslušajte razgovor s profesoricom Vuletić:

Vladimira Vuletić o hrani i demencijama

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Tris

Tri aktualne teme tjedna, tri gosta i tri njihove glazbene želje. Budite uz Nevu Funčić svake srijede u 9:20 i doznajte što o najnovijim događajima kod nas i u svijetu misle njihovi akteri ili komentatori društvenih zbivanja!

Poslušajte u Slušaonici