Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zimska priča u Benčiću predstavlja priču o svemiru za sve generacije

21.12.2022.

14:35

Autor: Albert Petrović

Najdublja slika svemira ikad

Najdublja slika svemira ikad

Foto: NASA, ESA, CSA, STScI, Webb ERO Production Team / REUTERS

Znate li kako se zove galaksija u kojoj živimo? Znate li da se ona ne sastoji samo od Sunca (i nas koji živimo na trećem planetu od njega) i drugih zvijezda, nego i od plina i prašine, tamne tvari i crnih rupa? O tome će u četvrtak 22. prosinca u 18 sati u Dječjoj kući u Rijeci predavanje održati svjetski priznata astrofizičarka Vernesa Smolčić.

Naša je galaksija samo jedna od stotina milijardi galaksija u svemiru! I o njima će u obiteljskom programu Zimske priče u Benčiću, namijenjenom svim generacijama, govoriti Vernesa Smolčić


Galaksija ima raznih: krumpirastih, tanjurastih i nesređenih, a u njihovim središtima često obitava jedna golema crna rupa koja u nepovrat usisava sve što joj priđe dovoljno blizu. 


Astrofizičarka Smolčić u našem programu odgovara na pitanja o tome kakav je oblik naše galaksije, kako se imenuju ostale galaksije, jesmo li i po čemu posebni, te ima li svemir kraj i je li moguće to spoznati. 


Također objašnjava poznat, ali uvijek zapanjujući podatak da kada gledamo u zvijezde, gledamo zapravo u daleku prošlost. Poslušajte više:

Vernesa Smolčić o svemiru

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.