Hrvatski radio

Radio Rijeka

45 godina od slavnoga rimskog zlata Luciana Sušnja: još drži taj rekord!

04.09.2019.

12:52

Autor: Josip Krmpotić

Luciano Sušanj u finišu utrke u Rimu 1974. godine (fotografiju ustupio Bojan Sušanj)

Luciano Sušanj u finišu utrke u Rimu 1974. godine (fotografiju ustupio Bojan Sušanj)

Foto: - / -

Na današnji datum, 4. rujna 1974. godine, na Europskom prvenstvu u Rimu riječki je atletičar Luciano Sušanj osvojio zlatnu medalju u utrci na 800 metara, u vremenu 1:44:07. Nijedan hrvatski atletičar do danas nije uspio oboriti taj rekord, a od utrke na stadionu Olimpico prošlo je punih 45 godina.

Te iste 1974. godine Luciano Sušanj je u izboru "Sportskih novosti" bio proglašen sportašem godine u Hrvatskoj. Osim što je bio, i još uvijek jest, hrvatski rekorder na 800 metara, Luciano Sušanj bio je i najbrži naš trkač na 400 metara, a sjajne rezultate ostvarivao je i u štafetnim utrkama.

Što se tiče povijesnoga rezultata u Rimu, po povratku iz talijanske prijestolnice u Rijeci mu je na Korzu priređen veličanstveni doček - vjerojatno najveći ikad priređen jednome riječkom atletičaru.

Luciano Sušanj i danas je prvi čovjek svoga jedinog kluba "Kvarnera", a niz godina bio je i predsjednik Atletskog saveza Hrvatske. I danas nam je potvrdio da mu je izuzetno žao što nitko od nasljednika nije uspio oboriti rimski rekord iz 1974. godine, ali vjeruje da se to kad-tad mora dogoditi.

Jutros ga je na slavnu rimsku večer podsjetio Josip Krmpotić - poslušajte:

Luciano Sušanj, pripremio Josip Krmpotić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.