Hrvatski radio

Radio Rijeka

48. izdanje Kastafskog krosa

15.05.2023.

11:25

Autor: HRT - Radio Rijeka

Start Kastafskog krosa 2022.

Start Kastafskog krosa 2022.

Foto: . / AK Rika

Kastafski kros jedna je od najdugovječnijih utrka u trčanju koja u subotu, 3. lipnja ima 48. izdanje, a održava se u sklopu jubilarnih 60. Kastavskih sportskih igara. 


To je i 19. izdanje Memorijala prof. Zehrid Kadrić Zeko koji je posvećen ovom velikom sportskom entuzijastu. Prof. Zehrid Kadrić Zeko postavio je sportske temelje Kastva, čiji sportaši danas postižu velike rezultate.


Jedan od trofejnijih kastavskih sportskih kolektiva je i Atletski klub Rika. Klub zadnjih godina organizira Kastafski kros, i to u želji da se kros približi svim trkačima neovisno o tome jesu li rekreativci ili teže sportskim rezultatima.


I ove godine trkači mogu birati između dvije staze, od 8 km ili 13,5 km. Prijave na utrke otvorene su do 24. svibnja. Zainteresirani natjecatelji neka se prijave putem web stranice AK Rike


Obje staze startaju u 10 sati, te zajednički isti start i cilj, a to je Gradska loža Kastva. Kros se trči po istom makadamu koji povezuje Kastav s mjestom Breza. Makadam je širok i tehnički nezahtjevan.


Staze su valovitog karaktera, s čestim izmjenama kratkih, ali relativno strmih uzbrdica/nizbrdica. Stoga može predstavljati izazov u kondicijskom smislu. Označe su standardnim crveno-bijelim trakama, a na pojedinim mjestima sa strelicama. Na 4. i 6. kilometru bit će okrepe s vodom, a natjecatelje će posluživati volonteri AK Rike. Čaša neće biti. Pozivaju se stoga trkači da uzmu svoje bidone ili ekološke čaše. Budimo odgovorni prema prirodi!


Makadam po kojem se trči Kastafski kros u lokalnim krugovima naziva se – do Breze. Među trkačima uživa kultni status. Jedan od većih izazova je istrčati dionicu Kastav – Breza – Kastav ispod jednog sata. Na tom makadamu uči se trčati, rade se ozbiljne pripreme za sportska natjecanja, podiže se trkačka forma, ali i stječu nova poznanstva i prijateljstva.


Više detalja o utrci dostupno je web stranicama kluba.


Važno je dodati da se u sklopu Kastafskog krosa održavaju još dvije utrke za dječje uzraste. Za djecu od 1. do 4. razreda organizira se utrka od 500 metara, a za djecu od 5. do 8. razreda utrka od 1.000 metara. Školarci ne plaćaju startninu, ali je poželjno da se prijave ili da ih škola ili roditelji prijave na utrku na klupski e-mail info@rika.hr.


Suorganizatori Kastafskog krosa su Grad Kastav i Turistička zajednica Kastva. Glavni sponzor utrke je Decathlon koji je pripremio vrijedne nagrade za najbrže u muškoj i ženskoj konkurenciji.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.