Hrvatski radio

Radio Rijeka

ARD snima veliku reportažu o Rijeci

16.08.2013.

22:25

Autor: Korado Vujnović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Neko opće raspoloženje koje je vladalo kod navijača Stuttgarta bilo je: "Lako ćemo, bit će to lak posao". Ali, nakon loših utakmica na početku sezone, narušila se atmosfera i i razmišljanje se pomalo mijenja. Sve više navijača sada smatra da ovu utakmicu treba shvatiti jako ozbiljno, kaže kolega s ARD-a.

Njemačka javna TV postaja ARD u Rijeci snima reportažu o gradu i klubu. Povod za dolazak sportskog novinara Lennerta  Brinkhoffa je ogled između Rijeke i Stuttgarta, ali i sportski direktor njemačke momčadi Fredi Bobic, koji je jednu polusezonu nosio i dres riječkog prvoligaša.

Pravimo reportažu jer će Fredi Bobić biti gost u našoj nedjeljnoj emisiji. Napravit ćemo priču o Rijeci, pokazat ćemo našim gledateljima kako Rijeka izgleda, gdje se nalazi, upoznat ćemo ih sa samim gradom. Pokazat ćemo im najzanimljivije trenutke sutrašnje utakmice protiv Splita. Glavni akteri naše priče bit će Danijel Šarić i Ilija Aračić. Šarić je igrao s Bobićem u Rijeci, a Aračić je trener u omladinskom pogonu Stuttgarta i igrao je svojevremeno ovdje. Oni će nas voditi kroz našu priču, kazuje Brinkhoff.

Cilj je njemačkom gledateljstvu i približiti klub s kojim će se Stuttgart sastati idućeg četvrtka.

U Njemačkoj znaju za Dinamo jer igra u Europa ligi ili Ligi prvaka. Rijeka je poznata samo po tome što je ovdje igrao Fredi Bobic. Neko opće raspoloženje koje je vladalo kod navijača Stuttgarta bilo je: "Lako ćemo, bit će to lak posao". Ali, Stuttgart je imao loš start u prvenstvu i imali su problema s bugarskim Botevom u drugom pretkolu. Nakon toga narušila se atmosfera i razmišljanje se pomalo mijenja. Sve više navijača sada smatra da ovu utakmicu treba shvatiti jako ozbiljno. Putem televizijskih i  novinskih izvješća ljudi u Njemačkoj su upoznati sa jedinstvenim izgledom stadiona na Kantridi. Sada već mnogi znaju da je stadion smješten između visokih stijena i mora. Isto tako poznata je atmosfera koju stvore hrvatski navijači kada igra reprezentacija. Takve stvari očekuju vidjeti na Kantridi. Znaju da je stadion mali, manji od onoga u Zagrebu, ali očekuju sjajnu atmosferu, kaže Brinkhoff te dodaje kako za razliku od Kantride Mercedes Benz Arena u uzvratu neće biti puna.

Stadion prima oko 60 000 gledatelja. U utakmica Bundeslige je gotovo uvijek popunjen. U Europa ligi ako protivnik nije, primjerice Tottenham ili Porto, dođe oko 20-tak tisuća gledatelja. Ne više, kaže njemački kolega koji je se za svog dvodnevnog boravka u Rijeci gradom oduševio.

Divno mjesto. Mnogo Nijemaca odlazi u Španjolsku, Italiju ili Francusku, a ja mislim da bi trebali doći ovdje. I sam grad bi se trebao potruditi i napraviti više na vlastitoj promidžbi.Mislim da je grad malo uspavan i netko bi ga trebao razbuditi i napraviti ga turističkim središtem u koje bi dolazili turisti iz cijele Europe. Prekrasan je krajolik, sjajno je vrijeme i zaista ovdje uživam. kaže Brinkhoff kojem je ipak prvi zadatak onaj nogometni. Pa tako i skupljanje informacija o riječkom prvoligašu.

Momčad dobro gura u prvenstvu. Kako čujem klub financijski dobro stoji, a to je jako važno. Poznajem neke igrače poput Benka ili Tadića koji je igrao u Arminiji. S nestrpljenjem očekujem sutrašnju utakmicu sa Splitom, a onda ću vam moći iznijeti dojmove o samoj momčadi, završio je kolega s ARD-a.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.