Hrvatski radio

Radio Rijeka

Armadina koreografija zasmetala delegatu UEFA-e

30.11.2013.

16:53

Autor: Korado Vujnović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na susretu protiv Vitorije ovoga četvrtka, pripadnicima Armade nije dozvoljeno unošenje i postavljanje transparenta ili među navijačima popularno zvane koreografije, na zapadnu tribinu.

Osiguranje nije imala primjedbi na sadržaj poruke na transparentima, koji je prema ocjenama policije u skladu s hrvatskim zakonima. Znak stop podigao je delegat susreta, Rumunj Cornel Cristian Bivolaru. Iz KN Armada izdali su priopćenje koje prenosimo u cijelosti.

Kako ste vjerujem upoznati, koreografija na utakmici Europa lige između Rijeke i Vitorije nije izvedena u potpunosti. Točnije, Uefin delegat nije dopustio izvođenje najbitnijeg dijela koreografije s porukama, smatrajući da se radi o protestu. Kako se može vidjeti u video uratku dostupnom na službenim stranicama grupe, koreografija nije imala nikakvu namjeru uvrijediti nikoga niti na kojoj osnovi već govori o promicanju navijačkih vrijednosti i nogometa kao načina života, a ne pukog posla. Smatramo da nismo nikoga uvrijedili već da su povrijeđena naša osnovna prava zajamčena Ustavom Republike Hrvatske: "Članak 38. Jamči se sloboda mišljenja i izražavanja misli."

Iznad tih prava uzdigla se UEFA, točnije njen delegat, iako su bili upoznati s koreografijom i ranije im nije predstavljala problem. UEFA je i uvela histeriju na Kvarner prijeteći raznim zabranama, a i provođenjem zatvaranja Zapada, no nije uspjela utišati Armadu i podršku Rijeci. Na europske utakmice dolazi se s fanatizmom, prkosi puno "većim" (čitaj: bogatijim) klubovima, ali se taj fanatizam pokušava pravilima kontrolirati, stišavati, a u konačnici ugasiti. Navijači više neće znati da li smiju preglasno i navijati dok UEFA ucjenjuje klubove, pogotovo one manje profitne, sa manjeg tržišta.

Trud koji je uložen u izradu koreografije nema cijenu, ima samo ljubav prema klubu i volju, stoga pozivamo sve u nedjelju na Zapad da podignemo zamišljenu koreografiju na tribini sa navijačima, pružimo Rijeci još jednom glasnu podršku do pobjede, i krenemo u završnicu sezone pobjednički. S obzirom da policija nije vidjela ništa sporno u koreografiji i dozvolila je njeno izvođenje u četvrtak, smatramo da neće biti problema niti u nedjelju. Iako uživamo u Rijeci koja konačno igra ulogu u natjecanjima kako domaćim tako i europskim, trebamo se boriti za naša prava kako bi slobodno mogli bodriti Rijeku na Kantridi ali i gostujućim tribinama bez izmišljenih propisa i zabrana, stoji u priopćenju KN Armada.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.