Hrvatski radio

Radio Rijeka

Bogat auto-moto vikend na Kvarneru

25.09.2013.

15:10

Autor: Denis Povh

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dvije auto-moto manifestacije odvijat će se ovoga vikenda na području Kvarnera. U petak će se u sklopu 40. Croatia rallyja na Slatini održati prvi Opatija auto-moto show, dok će u subotu biti održan 5. Domaći primorski oldtimer rally.

Ovoga vikenda Kvarner će biti u znaku automobilizma, na konferenciji za medije u informativnom centru grada Rijeke najavljen je 5. Domaći primorski oldtimer rally. Susret počinje okupljanjem od 8 sati u Matuljima odakle je i start u 10 sati. Ruta automobila i motocikala koji su izuzetne povijesne vrijednosti ide preko Opatije, Kastva, Viškova i Čavli do auto-motodroma Grobnik, a povratak je preko Klane, Marišćine do Rupe. Reli nije natjecateljskog karaktera već se za kraj reli sezone želi upoznati sudionike s ljepotama primorskog kraja. 

Dok će oldtimeri laganom vožnjom plijeniti pažnju gledatelja, u petak će na Slatinu u sklopu 40. Croatia rally doći puno snažniji automobili. Auto klub Opatija Motorsport organizira 1. Opatija auto-moto show te će kao i organizator brzinaca na Učki u sklopu relija dovesti automobile na Slatinu.

Kako je Učka jedan od najpoznatijih brzinaca u rally svijetu, mi smo suorganizaciju tamo odradili, a da ne ostane sve samo na tome odlučili smo se organizirati auto-moto show u centru Opatije i približimo cijeli rally građanima. Događaj počinje u 9 ujutro, a oko 11,30 očekujemo prve natjecatelje nakon što se spuste s Učke preko Ičića. Svaki natjecatelj će se zadržati po dvadeset minuta za druženje s publikom i izjave novinarima, rekao je Igor Puž.

Gledateljima koji žele pratiti rally kao lokacija preporučuje se Veprinac jer je s matuljske strane najlakše doći do same staze. Posebna zanimljivost na Slatini bit će izložba automobila na Slatini među kojima se u suradnji s Ruting Hondom nalaze povijesni eksponati.

Predstavit će dva najvrijednija eksponata koje su pripremali za muzej koji se planira otvoriti u našoj regiji. Dvije Formule 1 koje su vozili Nelson Piquet i Rubens Barichello. Uz formule će donijeti i motocikle koji su vozili svjetsko prvenstvo u proteklih 15-ak godina, a neki motocikli su vozili utrke na Preluku, najavio je Puž dio sadržaja uz naravno sudjelovanje najboljih europskih rally vozača.

Nadamo se da ćemo opravdati povjerenje i veliki povratak automobilističkih manifestacija u Opatiju jer je Opatija bila u povijesti jedna od najvećih centara autosporta u bivšoj državi, poručio je uz zahvalu Gradu Opatiji i Primorsko-goranskoj županiji.

Mladen Žigulić, predsjednik MO Vasanska na čijem području se nalazi Slatina pojasnio je zašto Opatija i zašto Slatina kao mjesto održavanja.

Sjećam se kad su se vozile utrke na Preluku tada je Opatija bila jedan mali Monte Carlo i voljeli da i narednih godina ova manifestacija dobije na značaju te se povrati jedan dio povijesti. Opatija je tada bila nekoliko koraka ispred ostalih, a ako budemo ustrajni onda možemo umjesto Europskog prvenstva dobiti predznak svjetsko, kazao je Žigulić. 

Automobili čija pojedinačna vrijednost se kreće oko 250 tisuća eura nakon brzinca na Učki spustit će se preko Ičića do Slatine gdje ih gledatelji mogu razgledati. Organizatori posebno upozoravaju kako će cesta od Vranja preko Učke do Veprinca i svi njene prilaznice ceste i putevi biti zatvorene za promet u petak od 09 sati i 50 minuta do 13 sati i 30 minuta te od 14 sati i 35 minuta do 18 sati i 45 minuta. Utrka se boduje za Prvenstvo Europe, Hrvatske, Slovenije i Srbije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.