Hrvatski radio

Radio Rijeka

Cres Sailing Week: finale po buri

07.06.2015.

15:09

Autor: Hrvatski Radio

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Selene s kormilarom Albertom Leghissa i Sagola Fausta Pierobona pobjednici su Cres Sailing Week-a 2015. Zadnji dan zaokružila su dva jedrenja po buri tijekom kojih su jedriličari još jednom iskusili svu ljepotu creskog akvatorija stvorivši predivnu sliku ispred auto-kampa Kovačine.

Prvo jedrenje nije najbolje počelo za talijanski Blue Sky jer mu je pred startom letvica prednjeg jedra zapela za pramčano leto te su morali spustiti i ponovno dignuti prednje jedro, a to ih je stajalo gubitka gotovo pet minuta na startu. To je usporilo i vodeći Selene koji ih je morao izbjegavati. Najviše je u tom jedrenju pokazala hrvatska posada na jedrilici Orion predvođena poznatim hrvatskim jedriličarima Karlom Kuretom i Antom Česićem.

Drugo jedrenje uslijedilo je odmah po završetku prvog, no nedugo nakon starta vjetar je značajno promijenio smjer, a zatim i potpuno oslabio te je signaliziran prekid. Iako se činilo da je to možda i kraj regate, za pola sata ponovno je zapuhala bura i sve je bilo spremno za novi start. U zadnjem jedrenju posada Selene i kormilar Alberto Leghissa još su jednom potvrdili nadmoć i pobjedom zaokružili regatu. S današnja dva druga mjesta Mummy One kormilara Jacopa Cunial bodovno se izjednačila s Blue Sky Claudia Terrieria koji je zahvaljujući pobjedi u prvom jedrenju ipak zadržao drugo mjesto u ukupnom poretku, dok se Mummy One morao zadovoljiti trećem mjestom na pobjedničkom postolju.

U grupi B posade Sagola Fausta Pierobona nije imala prave konkurencije. S dvije današnje pobjede završili su regatu s pet prvih i tri treća mjesta te još jednom upisali svoje ime u listu vječnih pobjednika regata u Cresu. Drugo mjesto osvojio je talijanski Cuore Matto Stefana Furlana, dok je jedino mjesto na postolju za hrvatsku posadu osvojio Polaris Edija Golje.

Hrvatska posada je prije zadnjeg jedrenja imala mogućnosti možda dohvatiti drugo mjesto, ali i lako izgubiti treće te ih je nervoza na startu koštala preranog starta i gubitka dosta vremena, uz ponovni start. Ipak, dobrim jedrenjem uspjeli su dosta nadoknaditi te zadržati četvrto mjesto u zadnjem jedrenju što je bilo dovoljno za treće mjesto u ukupnom poretku.

Jedriličari odlaze iz Cresa zadovoljni nakon još jedne regate, a vrlo je sigurno da ćemo ih vidjeti i iduće godine od 31. svibnja do 5. lipnja na Cres Sailing Weeku 2016.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.