Hrvatski radio

Radio Rijeka

Damir Desnica kao Leo Messi: 64. rođendan velikog igrača Rijeke

20.12.2020.

14:17

Autor: Alen Čemeljić

Damir Desnica jedan je od najvećih riječkih sportaša svih vremena (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Damir Desnica jedan je od najvećih riječkih sportaša svih vremena (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Foto: - / -

Damir Desnica, za mnoge najbolji nogometaš Rijeke svih vremena, danas obilježava 64. rođendan. Za mlađe generacije, kada treba opisati način kako je igrao Desnica, sve stane u dvije riječi: kao Messi.

Damir Desnica je bio Messi onih dana kada je na Kantridi igrala trofejna Rijeka, gotovo uvijek u istom sastavu: Avramović, Makin, Hrstić, Cukrov, Radin, Juričić, Durkalić, Radović, Kustudić, Ružić i Desnica. 

Desnica je rođen kao gluhonijema osoba, no ništa ga nije spriječilo da postane vrhunski nogometaš koji je zaigrao i za reprezentaciju nekadašnje Jugoslavije. S Rijekom je osvajao kupove bivše države, a njegovim golovima Rijeka je ušla i u četvrtfinale Kupa pobjednika kupova, kada je pod stijenama Kantride ugostila Juventus. 

Igrao je Desnica za Rijeku i protiv velikog Reala; ušla je u legendu priča kako je sudac u Madridu toliko favorizirao domaćina da je Desnici dodijelio crveni karton zbog prigovora. Puno je bilo zanimljivih situacija s Desnicom. Kada bi se sjurio po lijevoj strani uz "centralnu" na Kantridi, svi bi se odmah dizali na noge znajući da će se iz njegovog trka sigurno nešto izroditi. 

Pamtimo ga kao jednog od najvećih riječkih sportaša svih vremena, a mnogi će u svojim ranglistama najboljih nogometaša Rijeke svih vremena upravo Damira Desnicu staviti na prvo mjesto.

S radošću se sjećamo njegovih igara i čestitamo današnji rođendan!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.