Hrvatski radio

Radio Rijeka

12:44 / 24.10.2015.

Autor: Nenad Lučić

Delnice ugostile hokejaše na koturaljkama iz pet zemalja

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Klizalište u Delnicama obično se otvara početkom prosinca, ali već ovoga vikenda ondje borave hokejaši iz čak pet država: održava se Europsko prvenstvo juniora u inline skater hokeju koji se igra na plastičnoj podlozi s koturaljkama.

Igrači inline skater hokeja, umjesto ledene, koriste plastičnu podlogu, kreću se na koturaljkama, a hokejaški pak zamijenili su gumenom lopticom. Promotor natjecanja u Delnicama Robert Bednjanec pojašnjava da su pravila ista kao i u "običnom" hokeju koji se igra na ledu. Razlika je u tehnici igre jer je kretanje na koturaljkama sporije nego klizaljkama na ledenoj plohi.

Ipak, igra se vrlo brzo: loptica u ovome obliku hokeja može postići i do 120 kilometara na sat. Još je jedna razlika u odnosu na uobičajeni hokej koji se igra na ledu da je teren manji: plastična ploha 40 puta 20 metara. Razvojna prednost inline skater hokeja su, ističe Bednjanec, što se može igrati i na otvorenome, na betonskoj podlozi, dok su za tradicionalni hokej potreban ledeni teren.

Na delničkoj plastičnoj podlozi, vrlo kvalitetnoj, ocijenjenoj jednom od boljih u Europi, ove subote i nedjelje igraju ekipe iz Velike Britanije, Švicarske, Austrije, Njemačke i Hrvatske. Ugošćivanjem ovoga natjecanja mogu biti zadovoljni i turistički djelatnici u Delnicama i Opatiji, gdje je smješteno brojno logističko osoblje. Poslušajte priču iz Delnica: